Kopogtat a recesszió

Fontos adatok érkeztek ma Amerikából. Nagyon nagy baj nincs, de a trendek lefelé mutatnak a tengerentúlon.

Kijött a második negyedéves előzetes GDP-adat az Egyesült Államokban. Az első negyedéves 1,6 százalékos csökkenés után újabb 0,9 százalékos esés következett be az amerikai bruttó hazai termékben. Mit jelent ez? A gazdasági szereplők összességének reálértelemben kevesebb jövedelme folyt be az elmúlt fél évben, mint az előző időszakban.

A tankönyvekben található definíció szerint ez gazdasági recessziót jelent, igaz hozzá kell tenni, hogy ez inkább csak afféle hüvelykujjszabály mintsem tényleges gazdasági törvényszerűség. Az adat nem okozott túl nagy meglepetést, bár az előrejelzések pozitív 0,4 százalékos bővülést vártak.

A Fehér Házból az elmúlt napokban több felszólalás is érkezett, amely kétségbe vonta a fenti „definíció” használhatóságát, bár a definícióhoz hivatalosan nem nyúltak. Ez azért sem véletlen, mert az Egyesült Államokban novemberben időközi választások lesznek és az aktuális közvélemény-kutatások szerint nem állnak jól a jelenleg kormányzó demokraták.

Ennek ellenére az amerikai gazdaság valóban nem remekel, az infláció negyven éves csúcsponton, miközben a kormány éppen csökkentette a költekezést, a jegybank pedig sorozatosan kamatokat emel. A túlhevült gazdaságok általában a fogyasztók visszafogásával lehet lehűteni, csak ilyenkor meglehet, hogy „elromlik” valami és recesszió lesz. Az 1,6 és 0,9 százalék még önmagában nem sok, ráadásul évesített értékek. Amennyiben az infláció vissza tud esni, akkor még javulhat is a helyzet, ugyanakkor a makrogazdasági fundamentumok továbbra sem kedvezőek.

évesített negyedéves gdp

A 2008-as, illetve 2020-as visszaesésekhez képest egyelőre nem tűnik extrémnek 2022 első fele. Korábban többször is előfordult, hogy egy évben két nem egymást követő negyedévben is csökkent a GDP (például 1947-ben, 1960-ban és 2001-ben), tehát a „recessziót” sikerült elkerülni. Az idei évben ez nem jött össze. Az Egyesült Államok gyengélkedése jellemzőleg kihat a világgazdaságra, ráadásul a másik két centrum (Kína és Európa) sincs a legjobb formában.

Az infláció késik, de nem múlik

2022 eddig nem a magtakarítók éve. Politikai bizonytalanság, háború, szankciók, elszabaduló nyersanyagárak, forrongó feltörekvő piacok, kínai vesztegzár és még lehetne sorolni… A piaci folyamatok és emelkedő árak sokak bevételeit és megtakarításait olvasztották el az év első felében, ám a közeljövő kapcsán sem lehetünk túlzottan optimisták.