Köszönjük Svájci Nemzeti Bank

2015. január 15. csütörtök: A Svájci Nemzeti Bank bejelenti, hogy úgy döntött, azonnali hatállyal megszünteti az EUR/CHF árfolyam 1,20 szintjének tartását.

Történelmi esemény volt ez, akit érdekel, itt megnézheti a közvetlen, hivatalos dokumentumokat és itt a sajtótájékoztatóról készült videót (németül).

A döntést természetesen rendkívüli devizaárfolyam-mozgás követte. A szakmai szereplők számára nyilvánvaló volt, hogy ezek az ármozgások sokak életében hoznak jelentős negatív változást. Sok-sok befektető és játékos veszítette el megtakarításainak jelentős részét ezen a napon itthon és külföldön egyaránt. Külföldön szinte azonnal több pénzügyi szolgáltató fizetésképtelenné vált, és többen hivatalosan bejelentették veszteségeik nagyságát. Ezekben a hírekben – a jegybanki döntés ismeretében már – sok meglepetés nem volt, az ilyen helyzetekben ez természetes, normális folyamat.

Thomas Jordan bankelnök úr és társai döntésükkor azonban biztosan nem sejtették, hogy lépésükkel az újkori magyar pénztörténet legnagyobb sikkasztás- és csalássorozatát leplezik le…

Nem lehetünk elég hálásak az SNB-nek azért, hogy megállította ezt a félelmetes mértékű bűncselekmény-sorozatot. Egyre jobban megismerve a rémtörténeteket ugyanis, az a kérdés is felmerült bennem, ha a svájciak nem lépnek, vajon meddig működtek volna még ezek a sztorik?

Ha meg akarjuk nyugtatni magunkat, azt válaszoljuk erre a kérdésre, hogy az „új és kiváló” MNB amúgy is gyorsan felderítette (és nyilvánosságra is hozta) volna ezeket az ügyeket. (Az első állításból nem egyértelműen következik a második.)

És persze lehet mást is gondolni, de valójában már sosem tudjuk meg a választ.

Nagy szerencsénkre az Európai Unió (és a NATO) tagjai vagyunk, így azért „mindent” itt sem lehet megcsinálni.

Nagyon jó lenne már megtapasztalni, hogy a lejtőn saját szabadságharcos magunktól is meg tudunk állni, nem kell hozzá külső segítség.

Hogy milyen lejtőn? Érdemes áttekinteni Sólyom László 5 évvel ezelőtti előadását.

Néha az az érzésem, hogy ugyanabban a repülőben ülök (Önökkel együtt), melynek sorsa tragikusan végződött a napokban a francia Alpokban: a zárt ajtó mögött egyedül hagytuk a pilótát a kormánynál, pedig már alacsonyan repülünk és körös-körül hegyek vannak.

Köszönjük Svájci Nemzeti Bank!