Hosszú távú hozamvárakozások mezsgyéjén, avagy „mondd meg Petikém, mi mennyit hoz!”

Tele a pénzügyi sajtó, illetve jómagam is írtam a témában, a kötvénypiacok és egyes befektetési eszközosztályok elmúlt hónapokban történt brutális átáradozásáról. Gyakorlatilag az elmúlt másfél évben paradigmaváltás következett be, és megszakadt egy negyvenéves trend: véget ért az alacsony kamatok és alacsony inflációs környezetkorszaka. Jelenleg pedig emelkedő kamat- és igen magas inflációs környezet az, ami körbevesz minket. Noha ez utóbbi idővel enyhülhet, valószínűleg nem térünk vissza ebbe a hosszú távú – több évtizedes – keretrendszerbe.

Nézzük a tényeket! Az egyes eszközosztályok idei teljesítménye, a teljesség igénye nélkül (szeptember végi állapot, USD-ben kimutatva):

Ehhez képest valószínűleg a legtöbb olvasónak van az ismeretségi körében olyan barát, rokon, ismerős, aki jelenleg tuti befektetésnek gondolja az ingatlanokat (például éves szinten 10-15 százalékot tud emelni az elkövetkezendő években a bérleti díjakon?), esetleg a készpénzt (miért, az nem inflálódik el?). Nyilván nem véletlen az enyhe irónia, valószínűleg mi magunknak is szükséges, hogy újragondoljunk a családi megtakarításokat.

Alighanem az új befektetési környezet alaposan átárazta a hosszú távú hozamvárakozásokat is ( = magasabb kamatok, magasabb inflációval párosulva). Erre jött ki a JPMorgan vagyonkezelője egy igen jó kis összefoglaló ábrával, mely kellőképpen hosszú távot, 10-15 évet vesz figyelembe, és arra próbál meg jövőbeli iránymutatást adni, hogy az egyes eszközök az árazást, osztalékokat és hozamok alapján, prognosztizálhatóan mi mennyit fog hozni az elkövetkezendő két évtizedben.

 Az ábrában a pöttyök a múltat, míg az oszlopdiagram a jövőt hívatottak ábrázolni:

Forrás: JPMorgan Asset Management

Tanulságos, hosszú távú üzeneteket fogalmaz meg számomra ez az ábra, amelyekből igyekeztem néhányat összegyűjteni:

  • A részvények lehetnek a hosszú távú befektetések abszolút nyertesei az elkövetkezendő két évtizednek
  • Amerikai tőkepiaci emelkedést megtörve az európai, ázsiai és egyéb feltörekvő piacok (akár a mi régiónk is!) részvényei jobban teljesíthetnek az előttünk álló 10-15 évben
  • Mind az eurózóna ingatlanpiaca, mind az eurózóna kötvényei és maga az EUR készpénz is jelentősen alulteljesítővé válhat (alacsonyabb a kamatszint, mint például az USA-ban).
  • Globálisan: minden eszközosztály jóval kevesebb reálhozamot fog termelni a befektetők számára.

És nyilván nem nehéz a gondolatmenetet, azzal folytatni, hogy valószínűleg a hazai ingatlanok tartásával, birtoklásával nehéz lesz reálértéket (inflációt meghaladó) növekedést elérni, míg a magas készpénzállomány-tartással szinte biztos, hogy hosszú távon folyamatosan bukni fogunk!

Egy kis kötvénymatek, laikusabb lakossági befektetőknek

A szuperállampapír (MÁP+) egyértelmű trónvesztése után a lakossági kötvénypiacra rászokott, rászoktatott laikusabb befektetők jelentős része mára kényszerkötvény-portfóliókezelővé vált. Azzal szeretném őket segíteni, hogy megosztok néhány gondolatot egy profi kötvényportfólió-kezelő műhelyből.