Közép- és Kelet-Európa unikornisai

Unicornisok a CEE régióban, magyarul olyan, magánkézben lévő, még nem tőzsdei új cégek, amelyek kockázati tőkebefektetésekkel növekedtek és elérték vagy meghaladták az egymilliárd dolláros/eurós becsült piaci értéket.

Ami azért már valami… Ezekből persze nem mindig lesz igazi nagy és érett sikercég – a kockázati tőke is fektethet be rosszul, sőt – de a megjelenésük, számuk, eloszlásuk mégiscsak mond valamit arról, hogy egyes országokban hogyan alakul az innováció és mennyire szabad a piacgazdaság, mennyire vállalkozásbarát a környezet, mennyire tudnak efféle új cégek felbukkanni, hiszen közülük kerülhetnek ki a jövő motorjai.

Észtország továbbra is és régióta üdvöske, kicsi méretéhez képest meg aztán pláne, egy főre vetítve alighanem világrekorder, és tán meglepő lehet, hogy a háború sújtotta, és előtte sem erről híres Ukrajnában milyen élénk innovációs környezet van.

Forrás: Vestbee, Vakmajom Facebook-oldala

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Amikor dőzsölni lehetett a forintból

Vakmajom: Miért ért ilyen sokat a pénz? Talán fejlettebb volt Magyarország? A cseheknél biztosan nem, és Kelet-Németországnál se igazán, ennyivel biztosan nem, amennyire olcsó volt ott minden forintból nézve…

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.