Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Kripto és NFT-lufi

A bitcoin árfolyama mennyire függ az energiaáraktól?

Semennyire.

Minden más való világbeli nyersanyag/termék esetében a következő folyamat zajlik le: Tegyük fel, hogy kezdetben az adott nyersanyag/termék piaca egyensúlyban van. Ha egyszer csak megnő a bányászatához/előállításához szükséges energia ára, az megemeli a bányászat/előállítás költségét, vagyis végső soron emelkednie kell a nyersanyag/termék árának is. Az ár emelkedésével csökken a kereslet, ehhez pedig alkalmazkodik az előállított mennyiség, vagyis a kínálat is.

Most tegyük fel, hogy kezdetben egyensúlyban van a bitcoin piaca. Egyszer csak megnő a bitcoin bányászathoz szükséges energia ára. A Bitcoin-protokoll azonban úgy van megkonstruálva, hogy az előállított bitcoinok mennyisége állandó maradjon minden körülmények között (pontosabban 4 évente feleződik, de ez egy kiszámítható hatás és csak ritkán következik be, elemzésünk szempontjából lényegtelen). Ha a bitcoin piaca (kereslet-kínálat) egyensúlyban volt, akkor egyensúlyban is marad, hiszen nincs ok, ami miatt változnia kéne. A hagyományos világbeli esettel ellentétben nem csökken a kínálat, ezt biztosítja a Bitcoin-protokoll.

A bitcoinbányászok megpróbálkozhatnak magasabb áron kínálni a frissen bányászott bitcoinokat, de a magasabb ár alacsonyabb keresletet is jelentene, vagyis nem tudnák eladni az összes bitcoinukat. Így hát nem tudnak árat emelni. Ehelyett a legkevésbé hatékony bányászok veszteségessé válnak és befejezik a működésüket. A piacon maradt bányászokra így több kibányászott bitcoin jut, vagyis nő azok eladásából származó árbevételük, de a növekmény csak a megnövekedett áramszámlájukat fedezi.

Kipukkadt az NFT-lufi?

Kipukkadt.

Azt hozzá kell tenni, hogy egyrészt NFT-k lényegében végtelen mennyiségben kibocsáthatóak (és amiből végtelen van, annak az ára nulla), másrészt viszont a piac egyes NFT-sorozatokat valódi digitális művészetnek, és így értékesnek értékel. Nehéz általános szabályt mondani arra – ahogyan a való világ hagyományos művészetében is –, hogy mit tekintenek valódi művészetnek és mit nem. Például az egyik első NFT-sorozat, a 2017-ben kibocsátott Crypto Punks legolcsóbb képei jelenleg is körülbelül 50 étert (vagyis 90 ezer dollárt) érnek darabonként. Az úttörőséget még ez a piaci környezet is nagyra értékeli.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.