Kriptopiac: az (új) fő szempont a biztonság

Rendeződni látszik a kriptopiac: kezdi kiheverni a tavalyi FTX-összeomlást, újra áramlik az intézményi befektetőktől a pénz a különböző kriptoprojektekbe. Az All Time High podcast legújabb részében Sulcz Gábor beszélgetett Szabó Dáviddal, a Decent Invetments és a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjével.

Az adásban téma volt:

  • Miért lehet jó befektetés a kripto, és melyek azok, amelyekben egy portfóliókezelő nagy potenciált lát?
  • Mit csinál egy alapkezelő a kriptovilágban, és milyen szempontok szerint fektet be különféle kriptoprojektekbe?
  • Számba vették a legnagyobb kriptókat és az is kiderült, mi a véleménye a szakembernek a bitcoinról és az ethereumról.
  • Milyen szabályozási törekvések vannak, és mire készülhetnek a szabályozó szervezetek?

Elhangzott, hogy fő szempont a biztonság, a túl szigorú szabályozások viszont legalább annyi kárt tud okozni, mint az, ha egyáltalán nincsenek korlátok.

A beszélgetésben külön kitértek a speciális kriptovalutákra, a stable coinokra, és szó esik a centralizált kriptotőzsdék hiányosságairól is.  

Előkerült az Mt. Gox kriptotőzsde 2014-es összeomlása, majd Szabó Dávid arra is kitért, mire számít a következő hónapokban a várható kártérítésekkel kapcsolatban.

Tán elfelejtették ellopni? Az egyik FTX-leánynál minden érték megvan – BlokkolóÓra 229.

A csőbe ment FTX kriptotőzsde egyik leányvállalatánál megvannak az ügyfélértékek, és februárban el is kezdhetik ezeket kifizetni. Ezt főleg az tehette lehetővé, hogy a japánok már évekkel ezelőtt rendesen szabályozták a maguk kriptotőzsdéit. Hát így is lehet?