A bitcoin (még?) nem messiás

A digitális arany, a legnagyobb kriptovaluta, a lockdown-király bitcoin 65 százalékot veszített értékéből 2022-ben, egy rövid márciusi fellángolást leszámítva egész évben lejtmenetben volt.

A kriptók 2022-ben nem lettek messiások, nem szabadítottak meg minket a fiat pénztől, a jegy- és kereskedelmi bankok, illetve kormányok (gonosz?) szövetsége által vezérelt gazdasági berendezkedéstől.

Sőt, a tavalyi év pont azt mutatta meg, hogy a kriptovaluták – a járványidőszak és a nulla kamat korszakának nyertesei – nem devizaként működnek (egyelőre?), értéküket nem fizetőeszközként árazza a piac, hanem sokkal inkább ahhoz hasonlóan, mint a szintén „pandémiagyőztes” tech részvényekét.

Csak a kriptopiac volatilitása még a legdurvább mániapapírokénál is nagyobb lett a jegybanki kamatpolitika megváltozása, a monetáris kondíciók szigorítása után.

Szabó Dávid kollégánk év végén amellett érvelt, hogy nem érdemes temetni a bitcoint: a kriptovaluta esetében is működik a ciklikusság, érdemes hosszú távon tervezni vele, és átnézni a hájpolós-pánikolós kilengéseken.