Külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?

Népszerű a megtakarítók körében a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) két új, néhány hete bevezetett sorozata, sőt, a Világgazdaságnak nyilatkozó Tuli Péter szerint a 2030-ban lejáró kötvény induló, első évben 16 százalékban megállapított kamata külföldről nézve is vonzó befektetésnek tekinthető. 

A lehetőség ugyanis évek óta nyitott, bár a kibocsátó különösebben nem promótálta, de az európai uniós szabad tőkeáramlásra vonatkozó elvekkel összhangban mind devizabelföldi, mind devizakülföldi természetes személyek vehetnek PMÁP-ot.

A legutóbb kibocsátott PMÁP-ok 15,25 és 16 százalékos első éves kamata vonzó a lakossági befektetések piacán, és az sem okozna számunkra meglepetést, ha a papírokra a külföldi magánemberek is rástartolnának – mondta a Világgazdaság kérdésére Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő intézményi üzletágvezetője.

A külföldi befektetői érdeklődése inkább a kincstári értékesítést dobhatja meg, valószínűleg azért, mert a banki forgalmazók a PMÁP-értékesítést a saját termékekkel szemben kevésbé preferálják. 

„A kibocsátó lehetővé tette külföldi magánemberek számára, hogy PMÁP-kötvényeket vásároljanak, ezzel valószínűleg az a cél, hogy a Magyarországon tartózkodó, itt dolgozó külföldiek keresete, megtakarítása ne hagyja el az országot, a megtermelt jövedelmet ne utalják haza más államba”

 – fogalmazott. 

Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő intézményi üzletágvezetője

A külföldi befektetőknek azt is érdemes előzetesen felmérni, hogy milyen adókulcs vonatkozik arra a hozamra, vagy kamatnyereségre, amit az ő szemszögükből külföldi értékpapír tartásával realizálhatnak és nem érdemes elfelejtkezni a deviza-árfolyamkockázatról sem, 2022-ben is meglehetősen széles sávban ingadozott.

Mindenesetre ritka együttállás, hogy kétéves időtávon egy magyarországi lakossági kötvénnyel 32-34 százalék hozam realizálható (a tavalyi átlagos infláció 14,5 százalék volt, az idei pedig 16-17 lehet, a kötvény kamata ezenfelül 1,5 százalékpont prémiumot is tartalmaz), a szomszédos Ausztriában viszont be kell érni ennek a töredékével, ott a kétéves állampapír hozama 2,64 százalék, ami két évre csupán 5,28, azaz a magyar–osztrák hozamok közti különbség több mint hatszoros.

Rövid távon van fantázia az állampapírokban, azonban hosszú, 15-20 éves távon nem verhetetlenek, a tőzsdei piacok jellemzően magasabb hozamot adnak. Melyiket érdemes választani?

A kérdés konkrét megválaszolása helyett egy lehetőség az intézményi befektetőkre bízni a megtakarításokat, a vagyonkezelésen keresztül.

A szolgáltatás a HOLD-nál online és egyszerűen, akár néhány millió forint befektetésével is elérhető, ráadásul most Plusz Pénz Akcióval.