Kutatás-fejlesztési óriások

Most jelent meg a HOLDBLOG-on egy sorozatunk (itt és itt) arról, hogy jelenleg talán a gyógyszeripar a legerősebb terület a kutatás és fejlesztés (angolul research and development, röviden r&d) szempontjából.

Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy nem csak olyan kísérletezések vannak, mint amilyenek először eszünkbe juthatnak, ahol egy vedőszemüveges és gumikesztyűs laborköpenybe burkolt valaki pipettázik egyik kémcsőből a másikba. Sőt!

Rengeteg techóriás egyik legnagyobb kiadását jelenti a saját kutatás-fejlesztési osztályuk fenntartása és fejlesztése, hiszen tudják, a folyamatos innoválással lehet megtartani a megszerzett pozíciókat.

Nem is véletlen, hogy az Amazon több mint 70 milliárd dollárt szánt tavaly kutatási és fejlesztési célokra, amely több mint kétszerese a második legtöbbet költő Meta-nak, amely „csupán” 35 milliárd dollárt fordított erre a célra.

A vállalatok mellett meg kell említenünk azokat az országokat, nemzetgazdaságokat is, amelyek a GDP-jük igen nagy arányát költötték ilyen célokra. Ennek a majdnem 6 százalékos aránynak köszönheti Izrael, hogy egy globális innovációs erőművé vált, Dél-Korea és Tajvan előzve a dobogón.