Miért más Kylian Mbappé?

Érdekes történet zajlik a napokban a futball világában. Nem is véletlen, hiszen utoljára alighanem Neymar Barcelonából Párizsba igazolása tartotta ennyire lázban a futball követőit. A brazil sztár végül 222 millió euró értékben érkezett meg a PSG együtteséhez 2017-ben. Neymar akkor 25 éves volt, és a PSG céljai között szerepelt, hogy a játékos felemeli a legmagasabb polcra a francia együttest, valamint kvázi arca lesz a 2022-es katari vébének is. Annak a vébének, amelyre sokan úgy tekintettek, mint Neymar leendő házi világbajnokságára és a brazil válogatott ismételt csúcsra érésére.

Mindezek mellett ekkoriban már nyílt titok volt az is, hogy Párizs rendezheti meg a 2024-es olimpiát, így jó apropónak látszott, hogy Neymar friss olimpiai bajnokként akár ebben is segédkezet nyújthasson majd. A történet valahonnan innen indul.

Neymar PSG mezben
Fotó: Shutterstock

Egy sztár felemelkedése

Hiszen az hagyján hogy a fentebbi összegért a klub megszerezte a brazil támadót, a hónap végén 180 millió euró értékben Kylian Mbappé is a gárda kötelékébe került. Nem meglepő módon először még egy év kölcsön szerepelt a megegyezésben, hiszen a Financial Fair Play-vel kapcsolatos szabályok már a brazil érkezésekor is erős kilengést mutattak. A PSG tehát egy hónap alatt megszerezte a futballvilág alighanem legfényesebb sztárjait a Lionel Messi, Cristiano Ronaldo duó mellett. Mbappé ekkor még csupán 19 éves volt, de tehetségéhez semmi kétség nem fért. Vezetésével ugyanis a Monaco a Manchester Cityt és a Borussia Dortmundot is kiütötte a 2016-17-es szezonban a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Minderre sikerült felrakni a pontot, amikor Mbappé vezetésével 2018-ban Franciaország világbajnok lett, a PSG pedig az összes létező hazai trófeát megnyerte otthon. Igaz, a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 között búcsúzott a csapat. Ez utóbbi akkor és azóta is rányomta a bélyeget a mindennapokra, még ha közben látszott is, hogy Mbappé már régen kinőtte Neymar szintjét. Ehhez persze volt némi köze a sérüléseknek is, amik a brazil játékos pályafutását sújtották.

A fő probléma mégis ott keletkezett, hogy a hőn áhított Bajnokok Ligája siker nem akart összejönni. 2020-ban hiába játszott döntőt, 2021-ben elődöntőt a gárda, a végső siker elmaradt. Mindez akkor sem változott, amikor a 2021-22-es és 2022-23-as szezon még Messi is csatlakozott a PSG-hez. Mindeközben Neymar már a 32. életévét tapossa, karrierje soha, még csak közelébe sem ért annak, amit a legtöbben vártak tőle. Messi pedig inkább az Egyesült Államokba ment levezetni 36 évesen, miután a Copa Américat, a Finalissimát és a világbajnokságot is begyűjtötte. Itt maradt viszont a szárnyaló, 24 éves csatár, aki joggal vágyik többre, és a napjaink története csak innen kezdődik igazán.

A jövő sztárjainak jelene

Ki is Mbappé? Alighanem a futballvilág első számú sztárja. A CIES futballkutató intézet szerint Kylian Mbappé, Erling Haaland és Vinícius Junior egyenként 250 millió eurót érnek jelenleg. Nem is lehet kérdés az sem, hogy a futball piacán jó egy évtizede az FC Barcelona és a Real Madrid az egyeduralkodók, akik mellett fontos szerepet tölt be a Manchester City és a Bayern München. Utóbbi sokkal konzervatívabb, és más működési elvek mentén operál a másik három klubhoz képest. A Manchester City viszont könnyen elérheti az közeljövőben azt a státuszt, amellyel a két spanyol rendelkezik. Ezt egyedül a Premier League erőssége és a kékeket fenyegető pénzügyi kihágások fenyegetik leginkább.

De miért is fontos ez? Azért, mert Haaland a Manchester City játékosa, Vínicius Junior a Real Madridé és Barcelonában is felcseperedőben vannak az olyan új generációk, akiket a Pedri, Gavi páros képvisel. Továbbá kijelenthető az is, hogy ma a 20 legértékesebb játékosból a CIES szerint 12 képviseli ezt a három klubot. Tehát a Manchester City együttesének sikerült azt, amiről a PSG csak álmodozik. Értékes játékosok, egyre magasabb klubérték és Bajnokok Ligája győzelem. Nyilván érzi ezt Mbappé is, aki nem szeretne további éveket elpazarolni a franciáknál. Ráadásul Mbappé esetében nincsen meg számos olyan elem, amely Neymar esetében jelen volt. Mbappé ma alighanem a Manchester Cityben is bőven megállná a helyét Haaland mellett, ahogyan a Real Madridban is meg lehetne találni a Rodrygo, Vinícius Junior páros környékén azt a megfelelő kombinációt, amivel a Real Madrid új sikerkorszaka következhetne a Cristiano Ronaldo-éra után.  De akkor mi a probléma? Természetesen a fizetési csekk és az átigazolási költség.

Fotó: Shutterstock

Hová tovább, Mbappé?

Májusi írásomban külön sorokat szenteltem a csatárnak, hiszen egy hároméves, évi 50 millió eurós szerződést írtak alá a felek tavaly, amelyet egy 100 millió eurós aláírási bónusz is kiegészített. A 2022 nyári kontrakt azonban 2+1 évre szólt. Azaz, ha a játékos nem él a hosszabbítás jogával, akkor 2024-ben véget ér szerződése. A 2022-23-as sikertelenség után Mbappé egyelőre végül így döntött. 2023 nyarán tehát kis túlzással ott állunk, ahol egy évvel korábban. Nem kérdés, hogy az ügy forró krumpliként nehezedik a párizsiakra, hiszen, ha Mbappé nem távozik most, akkor jövőre mindezt ingyen teheti meg. Sokat elmond képességeiről az is, hogy értéke így is 250 millió euróra tehető, hiába van pusztán egy esztendő hátra a kontraktusból.

Mindekkor jött képbe az a Szaúd-Arábia, amely éppen ipari mennyiségben igazolja le a nem éppen a csúcson lévő, de azért komoly futballisták tömegét. Az Al-Hilal ugyanis hajlott volna arra, hogy 300 millió eurót fizessen a PSG-nek a játékosért, ezek mellett 200 millió eurót adjon Mbappé-nak fizetés gyanánt egy esztendőre. Továbbá jelentős kereskedelmi megállapodásokból és imázsjogokból akár ennek többszöröse is leeshetett volna a franciának. A dolog elsőre logikusnak is hathatott volna, hiszen a PSG iszonyú jól szállna ki egy nehéz helyzetből, a támadónak pedig maradna egy éve egy biztosabb döntés meghozatalára, amire a jó eséllyel fogadó fél Real Madridnál is alaposan felkészülhetnének. Ehhez azonban kellett volna a játékos akarata is, aki nyilván szeretne részt venni a 2024-es németországi Európa-bajnokságon. Szaúd-Arábiából azonban ez nem biztos, hogy sikerülhetne. Így jelen pillanatban úgy tűnik, ez az opció nem fog megvalósulni.

A rijádi Al-Hilal FC labdarugócsapat ajánlata Mbappé számára

Mindeközben a PSG sem adja fel, és a hírek szerint a katariak egy 10 esztendős, 1 milliárd dolláros csekkel köszönnének be, ha Mbappé mégis meggondolná magát. Florentino Perez, a Real Madrid elnöke egyelőre hallgat és figyeli az eseményeket. Más szereplő nem látszik jelen a pályán.

Alighanem érthető már, hogy miért is egyedi Mbappé helyzete. A támadó az a kaliber, aki egy jól felépített együttesben a következő 6-9 éves periódust igen magas szinten tudná garantálni. Egy komoly sikeréra alaposan kifizetődik a klub értékének növekedésében és mindenben, ami ezzel együtt kéz a kézben jár. Vannak viszont határok, amelyet a szabályok okoznak, valamint az is szerepet játszik, hogy a gazdasági nehézségek tépázta években senki számára nincsenek könnyű döntések.

Ebből a szempontból tehát nem meglepő, hogy Mbappé körül ilyen helyzet alakult ki. Lehet vitatni a fizetésével kapcsolatos igényeket, vagy a klubokkal kapcsolatos kommunikációját, de a két világbajnokságon 12 gólt szerző és két világbajnoki döntőt játszó játékos úton van a halhatatlanság felé. Ezek mellett pedig az is bizonyos, hogy jelenleg egyedül Erling Haaland lenne az egyetlen, aki ehhez hasonló transzfereseményekbe keveredhetne, és minden bizonnyal ott is az FC Barcelona vagy a Real Madrid lennének a potenciális kérők. Ha a múlt két előző generációs gigasztárjára gondolunk, akkor azt is tudhatjuk, hogy 2009-ben Cristiano Ronaldo 94 millió euróért választotta 24 évesen a Real Madridot, Lionel Messi viszont egészen biztosan az FC Barcelona együttesében fejezte volna be, ha az ismert körülmények nem szólnak közbe. Érdekes lesz megnézni, hogy végül milyen utat fut be ez a két sztártámadó, de azért arra nagy tétekben lehetne fogadni, hogy 26-27 éves koruk előtt jó eséllyel váltanak a jelenlegi klubjaikból. És amikor ez megtörténik majd, arra mindannyian felkapjuk majd a fejünket!

A cikk szerzője Sziklai Attila.

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.