Nagyot esett a lakossági hitelezés – Mi lesz a lakásárakkal?

Jelentősen romlott a lakossági hitelezés üteme az előző hónapokban, amit az MNB márciusban kiadott, hitelezési folyamatokról szóló elemzése is alátámaszt. A visszaesés a várakozásokkal összhangban van, és érdemes megtekintenie a riportot annak, aki hitelfelvételen gondolkozik, vagy befektetési célú ingatlanvásárlás előtt áll.

A jelentésből látható, hogy nemcsak Magyarországon csökkent az új hitelek kibocsátási üteme, hanem az egész régióban. Romániában a legkisebb, kétszázalékos a visszaesés, szemben a cseh 58 százalékos mínusszal. Hazánk „félúton jár” a skálán; 27 százalékkal csökkent a hitelkihelyezések üteme egy év alatt.

Forrás: MNB-riport (Képernyőfelvétel)

Egyrészt több oka van a csökkenésnek, másrészt több hatása is van a csökkenésnek.

A hitelkihelyezés csökkenésének lehetséges okai:

  • Megemelkedtek a kamatok, ezáltal a támogatás nélküli hitelkamatok is
  • A magasabb hitelkamat magasabb törlesztőt eredményez, ami miatt azonos törlesztő mellett kisebb összegű hitel vehető fel, mint például 2-3 éve
  • A magas infláció óvatosságra inti azokat a hitelfelvevőket, akik lakhatási célú ingatlant szeretnének venni, mert a saját költségvetésükbe be kell kalkulálniuk a magas inflációt is
  • Aki befektetési céllal szeretne ingatlant vásárolni továbbra is kivár, magas hitelkamatok mellett nem teszi meg, mert ingatlanár-csökkenést és hitelkamat-csökkenést vár, illetve jobban megéri likvid állampapírt választani az illikvid ingatlan helyett.

Ha nincs hitel, vagy nagyon lecsökken a hitelkihelyezés üteme, akkor

  • Lassulni fog a gazdaság
  • Csökken az ingatlan-adásvételek száma, ezáltal csökkenni fog a lakossági építőipari beruházások, felújítások, építések száma is, aminek jelentős szerepe volt korábban például a kata-adózást választó lakosságot kiszolgáló szakmunkások körében
  • Korábban kapott stimulust az építőipar (otthonfelújítás-támogatás, babaváró, szja-visszatérítés). Most, ha szeretnénk megtartani a szakmunkásokat, akkor szükség lehet újabb stimulusra, ami munkát biztosít, mielőtt a szakemberek úgy döntenek, hogy külföldön keresnek állást

A Duna House barométer havi tranzakciószám-becslése alapján jelentősen csökkent az ingatlan-adásvételek száma 2022-ben, és még nagyobb a visszaesés 2023 januárjában (a sárga nyíl jelzi).

Forrás: Duna House

Mostanában több ingatlanár-figyelő és -értesítő programot aktiváltam és hétről-hétre ingatlanár-csökkenést látok, azaz sok esetben azok az eladók, akik szeretnék túladni az ingatlanjaikon, csökkentenek a meghirdetett áron. Ez a tendencia tartósan velünk lehet addig, amíg a kamatok nem kezdenek el csökkenni, normalizálódni.

Miért? Alacsony jegybanki alapkamat mellett csökkennek a hiteltörlesztők, lehetővé téve a hitelezés növekedését, másrészt befektetési oldalon csökkennek a kockázatmentes állampapírhozamok, ami szintén ösztönzi a befektetőt a reálgazdasági befektetésre.

Hasonlót láttunk 2008 után is… remélem, most nem újabb hét szűk esztendő vár ránk!

Jó most az ingatlanbefektetés?

Az elmúlt évek egyik sztárbefektetése volt az ingatlan. Aki csak tehette, ingatlant vett – kis önrésszel hitelből, vagy hitel nélkül. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez a korszak lezárult. Véleményem szerint a mai kamatkörnyezetben készpénzből nem éri meg befektetési ingatlant venni, főleg rövid távon.

 A jegybanki elemzés részletesen taglalja a vállalati hitelezést és kitér arra is, hogy az egyedi ügyletek jelentősen befolyásolják a vállalati hitelpiacot, ezért inkább a lakossági hiteleket érdemes megnézni.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.