Forma–1 és Super Bowl: Las Vegas a modern kapitalizmus csodája

Super Bowl, Forma–1, kosárlabda- és hokimeccsek, boxgálák, nagyszabású koncertek, filmek – Las Vegas szerencsejáték-központból általános szórakoztatóipari fellegvárrá válik.

Tegyük hozzá: az egykori semmi közepén, a sivatagban, a nullából felhúzva. Csak a kaszinók csinálnak évi 15 milliárd dollár forgalmat, és még erre jönnek a hotelek, szállodák, koncerthelyszínek és éttermek bevételei. Egy sima hétvégi Vegas-i túrán, vékonyan költve is ott lehet hagyni pár ezer dollárt… Simán egy kisebb ország GDP-jét állítja elő a város olyan magánpénzekből, amelyek itt akarnak puszta szórakozásra „elköltődni”. És fektetnek is bele magántőkét – például a nemrég felhúzott „Sphere” szórakoztatóközpont 2,5 milliárd dollárba került.

Las Vegas a szimbóluma a fejlett világ gazdagságának. Annak, hogy mennyi olyan előállított érték és pénz van a modern kapitalizmusban, ami a napi szükségletek kielégítésére elegendő mennyiség fölött keletkezik, és a megtakarításokon túl bőven jut olyan szórakozásokra is, mint egy vegasi túra. (És általában utazásra, turizmusra.) Nem mindenkinek, de sokaknak: az amerikai középosztálynak ez bőven belefér, amikor az éves medián háztartási jövedelem 75 ezer dollár.

Szabad azt gondolni, hogy lehetne okosabban vagy tartalmasabban költeni a pénzt, és lehet is máshogy költeni, de hogy ki mire és hogyan költi a megkeresett feleslegét, az a legszemélyesebb magánügye, senkinek semmi beleszólása nincs. Megtakaríthajta, befektetheti, eljótékonykodhatja vagy el is égetheti bugyuta szerencsejátékon…

Tágabb értelemben Las Vegas az elmúlt jó 200 év fejlődésének csodáját mutatja be, ez korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna, hogy átlagpolgároknak olyan mértékben keletkezik jövedelme, hogy a napi, elemi szükségleteken felüli költésekre is futja, és ezzel milliónyi másik polgárnak teremtenek munkahelyeket, adóbevételeket (is) generálva. Egyre többen élnek abból, hogy mások a fölösleges pénzüket költik.

Nyilván… még nem mindenhol jellemző ez, egyelőre főleg a liberális demokráciával és (nagyjából) szabad piacgazdasággal rendelkező országok polgárai engedhetik meg maguknak az utazás és szórakozás luxusát. De megvan a gazdasági siker és felemelkedés modellje, más országok is követhetik azt.

Az egyén meg dönthet, hogy Las Vegas vagy nem Las Vegas.

És akkor is lehet csodálni benne a történelmi perspektívából nézve példátlan anyagi gyarapodást, amit kifejez, ha egyáltalán nem vonzódsz efféle szórakozáshoz, sőt. A fogyasztói társadalmat divat az erkölcscsőszök és társadalomboldogítók morális platójáról ekézni, de még soha semmi nem teremtett ilyen sok embernek ekkora jólétet és szabadságot, mint a kapitalizmus.

Viva Las Vegas!

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Borítókép: Jamie Squire/Getty Images