Lassan éledezik Európa, az édes élet visszatér-e?

Prága

A parlament döntött: a rendkívüli állapot véget ért. Az egy éven belüli harmadik egészségügyi miniszter (miközben zabálja őket a covid) azt szeretné, hogy ne maximum 20 ember találkozhasson kültéren, hanem csak 2 – a brazil mutáns veszélyeire hivatkozva. Alkotmányjogászok erre: az államnak nincs joga megszabni ilyesmit, tekintve, hogy a rendkívüli állapotnak vége.

Helsinki

A kereskedelmi kamara szerint a járvány elültével évi 30 000 fő szakképzett bevándorló kell a finn gazdaságnak, ami az évtized végére felmehet évi 60 000-re, hogy biztosítva legyen a gazdaság fejlődéséhez szükséges magasan kvalifikált munkaerő. Szépen újraindul a fejlett európai gazdaságok munkaerőszivattyúja a fejletlenebb térségekből.

Nápoly

Talán végre júniusra megnyílik a majd 2 évtizede barkácsolt Duomo metrómegálló (1-es vonal). Találtak ugyanis a mai talajszint alatt 9 méter mélyen (ennyit emelkedik egy város 2000 év alatt) egy 1. századi, olimpiai játékoknak szentelt templomot, persze görög feliratokkal, hiszen Nápoly (Νεάπολις) görög város volt. Ez iszonyúan elhúzta az építkezést, de a polgármester szerint a világ legszebb megállója lett. No lássuk, hátha nyáron már ki lehet jutni egy kis dolce vitára.

Ó, volna mit bepótolni, azok az ütős reggeli kávék, mondjuk a Caffè Romában, aztán a piacokon csavargás a sok feketeárus közt, kóstoló a pacalárusnál, vagy egy utazás Pompeiibe, este meg egy jó vacsora a tengerparton. Nem is, inkább Spaccanapoli mentén, vagy még inkább a Nennellában, a totális őrjöngő üvöltözésben meg zenebonában, aztán még egy séta és fagyi a zsúfolt Via Toledón a seftelők közt. Egy álom. Jön-e?

Forrás: Vakmajom a Facebookon