Lassulás jelei a kínai feldolgozóiparban – mit várnak a befektetők?

Ma reggeli friss hír, hogy az HSBC által számolt kínai beszerzési menedzser index értéke 48-ra esett, ami 2009 márciusa óta a legalacsonyabb érték. A kínai gazdaság alakulását nagyon fontos szemmel tartani, mert ma gyakorlatilag miden gazdasági előrejelzés abból indul ki, hogy ugyan az európai gazdaság gyenge lesz (esetleg recesszióval szembesül), de a világgazdasági növekedés nem lesz rossz a fejlődő piacok és azon belül is elsősorban Kína továbbra is fennmaradó erős gazdasági növekedése miatt.

Akik aggódnak a kínai növekedés miatt, azok elsősorban két érvet szoktak felhozni félelmük forrásaként. Az egyik a tőzsdék előrejelző hatása, vagyis mivel a kínai részvénypiac nagyon gyengén teljesít idén (-20% körül állnak az indexek), ennek az lehet az oka, hogy rosszabb lesz a gazdaság helyzete a korábban vártnál. A másik fő forrása az aggodalmaknak az elmúlt évek iszonyatos mértékű hitelkiáramlása, ami elsősorban lakás- és infrastruktúra beruházásokat finanszírozott. Sokak szerint az ezen időszak alatt folyósított hitelek jelentős részével gond lehet, a lakáspiac pedig már a kifulladás jeleit mutatja, leesett a tranzakciószám, a lakásárak egyes városokban már csökkenésnek indultak.

Nagyon nehéz tisztán látni, hogy mi lesz végül pontosan Kínával, de a befektetők hangulatáról képet kaphattunk a múlt heti Merrill Lynch felméréséből, ahol a globális alapkezelőket kérdezték várakozásaikról. Választaniuk kellett, hogy szerintük Kínában durva lassulás lesz (hard landing), vagy csak enyhe (soft landing) jövőre. Már a kérdésfelvetés definíciója is beszédes, a Merrill Lynch a durva lassulást 7 százalék alatti GDP-növekedésként definiálta! (Azt hiszem, a világ többi részén más a durva lassulás definíciója, de hát Kína az Kína!) Nos, ezen definícióval felvértezve a befektetők 16 százaléka gondolta azt, hogy „durva” lassulás lesz.