Lázcsillapító

Az európai bankrendszer súlyos válságának oka az államadósságválság (a betegség maga), és ennek egyik eredménye a dollárforrások hiánya volt (ez a láz), ami egyszerre jelezte és okozta a bankválság további erõsödését. Ennek a komoly dollárhiánynak, “funding” problémának próbáltak a jegybankok ma példás összefogással véget vetni: https://www.portfolio.hu/gazdasag/a_jegybankok_osszefogasa_repiti_amerikat.159247.html.

A jegybankok közös fellépése mindenképpen pozitív és jelzi, hogy látják a probléma súlyosságát. A dollárfunding helyzet javulása nagyban javítja a bankok helyzetét. S miközben ez az intézkedés ez nem oldja meg az eredeti problémát, az államadósságválságot, ám oldja a feszültséget. Ugyanakkor nem feledhetjük, hogy a belázcsillapítózott gyerek is sokkal jobban érezheti magát és akár még játszani is kedve támadhat, ugyanígy az időleges és tüneti kezelés is sokat javíthat a piacok állapotán. A bankrendszer dollárlikviditáshoz juttatása tehát jelentős lépés, a jegybanki összefogás egyszerre verbális és valós intervencióként is tekinthető, tehát komoly hatása lehet a piacokra, ám nem foglalkozik az eredeti problémával.

Az elmúlt napokban-hetekben a médiában mindenhonnan óriási pesszimizmus áradt, arról szóltak cikkek, hogy melyik napon omlik össze Európa, mikor és hogyan esik majd szét. Ehhez képest például a részvénypiacok szenzációsan erősek voltak, három hónapja oldalaznak a rossz hírek tömény áradata közepette. Ez a viselkedés számomra azt jelzi, hogy a jó hírek nyomán könnyen jöhet tartósabb, nagyobb emelkedés, megnyugvás a részvénypiacokon és talán a kötvényekben is. Az európai vezetők majd kitalálnak valami megnyugtató fiskális unióra emlékeztető megoldást és ez egy időre talán lecsillapíthatja a kedélyeket. Úgyhogy, bár a probléma nem lett megoldva és a kezelés részben tüneti, a megnyugvás lehet tartós. Összeomlás elnapolva és lehet készülni a medvepiaci rallyra???

 

Forrás: zsiday.hu