Leminősíthetik Olaszországot, de valójában a csőd szélén áll?

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban azért, mert az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet. Van, aki szerint már a csőd szélén áll.

A nemzetközi hitelminősítő “BBB plusz” befektetési ajánlású osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű olasz szuverén adósságot. A cég péntek éjjel Londonban közölte, hogy a kilátás rontásával egy időben ezt az osztályzatot megerősítette.

A negatív kilátás indoklásában a Fitch kiemelte, hogy a 2017-re szóló olasz költségvetési tervezet 2,3 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki, jóllehet az áprilisban elfogadott stabilitási programban még 1,8 százalékos, a tavalyi stabilitási programban 0,8 százalékos hiányterv szerepelt. A Fitch Ratings a maga részéről 2,4 százalékos hiányt vár jövőre. A cég szerint 2013 óta immár gyakorlattá vált a költségvetési elcsúszás Olaszországban.

A hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta 2016 végére 132,8 százalékra emelkedhet a tavalyi év végén mért 132,3 százalékról. A Fitch azzal számol, hogy a bruttó adósságráta 2017-ben – a korábban vártnál két évvel később – tetőzik 133,3 százalékon, és a későbbiekben is csak lassan csökken.

Mindezt az olasz bankrendszer magas nem teljesítő kinnlevőség-portfóliója is tetézi. A Fitch Ratings adatai szerint a szektorszintű nominális nem teljesítő kinnlevőség-állomány a június végi állapot alapján 331 milliárd euró volt; ez a teljes követelésportfólió 16,4 százaléka és az éves olasz GDP 20 százaléka.

A reálértéken számolt olasz hazai össztermék jelenleg épphogy meghaladja a 2000-ben elért szintet, és 7 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcstól. Görögországot nem számítva ez a legrosszabb teljesítmény az euróövezetben.

A Moody’s Investors Service “Baa2”, a Standard & Poor’s “BBB mínusz” hosszú távú szuverén besorolással tartja nyilván Olaszországot. A Moody’s osztályzata egy, az S&P olasz besorolása két fokozattal gyengébb a Fitch Ratings által Olaszországra érvényben tartott minősítésnél, de mindkét cég olasz adósosztályzata stabil kilátású.

 

Olaszország a csőd szélén áll?
A következő hetekben rendezendő olasz népszavazás sokak szerint ismét elég komoly válságot okozhat az Euróövezetben, ha a választók az EU-ellenes pártokat erősítik vele. Másutt, az Alapblogon csak a politikai elitnek készülő újabb pofonról beszélnek, amelynek hatása nem fogható a Brexithez.

Csőd szélén álló országnak nevezi Olaszországot Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő szakembere az Alapblogon az olasz államkötvények alacsony hozama kapcsán. Szerinte ekkora adósságot ilyen romló demográfia mellett nyilvánvalóan nem lehet visszafizetni.

„Egy olyan államban, ahol végzetesen leromlott a versenyképesség, 15 éve nincs növekedés, ahol hagyománya van a korrupciónak és elinflálásnak. (…) Vagy elinflálják az eurót magát, vagy kilépnek az eurózónából és akkor az új lírát inflálják el, vagy simán csődbe mennek.”

 

Forrás: Privátbankár.hu – 2016. október 22.