Miért bír a magyarnál jobb gazdasági kilátásokkal Lengyelország?

A tavalyi lengyel politikai fordulat – a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése – az ország gazdasági vérkeringésében is jelentős fordulatokat hozott, bár egyelőre az optimista várakozásokhoz képest kevesebb valós változás volt a fundamentumokban (az EU-s pénzekhez való hozzájutást, annak esélyét nem számítva.) A lengyel gazdaság mindenesetre jó, a magyarnál jobb, strukturális növekedési kilátásokkal rendelkezik – erről nyilatkozott a Bloomberg-nek Móricz Dániel.

Bejegyzésünkben a HOLD befektetési igazgatójának bővebb válaszait közöljük.

Mi magyarázza, hogy a lengyel kötvények és a zlotyi felülteljesítik idén a magyar eszközöket?

A tavaly őszi választások egyértelműen változást hoztak a befektetők fejében Lengyelország megítélésével kapcsolatban. A korábbinál sokkal EU- és befektetőbarátabb gazdaságpolitikai várakozások találkoztak egy alulsúlyozott pozicionáltsággal. Azóta számos befektető nyitott relatív pozíciót a lengyel felül- és a magyar alulteljesítésre.

Ebben mekkora szerepet játszik, hogy tavaly év végén politikai fordulat volt Lengyelországban? Valami konkrét fejleményt díjaznak a befektetők, vagy inkább egyfajta ködös honeymoon-időszak van, amiből kiábrándulás is lehet?

A tavalyi politikai fordulat egyértelműen fontos trigger volt, bár egyelőre az optimista várakozásokhoz képest kevesebb valós változás volt a fundamentumokban (az EU-s pénzekhez való hozzájutást, annak esélyét nem számítva.) A lengyel gazdaság mindenesetre jó (és a magyarnál jobb) strukturális növekedési kilátásokkal rendelkezik. Emellett a választási költekezésnek (mind a régi, mind az új kormány ígéreteit teljesítik) köszönhetően (is) idén a lengyel gazdaság szépen nőhet. A laza költségvetési politika plusz jó növekedés plusz korábbiakhoz képest szigorúbbra forduló monetáris politika kedvez a devizának. Véleményem szerint a dezinflációt illetően túlzottan optimisták a befektetők, tartósan magasabban stabilizálódhat az infláció.

Magyarországon mi az, amit a politika csinál, ami a legfőbb akadálya a deviza- és kötvénypiaci emelkedésnek?

A kormány növekedéspárti és folyamatosan akadályozza, nehezíti a szigorúbb monetáris politika transzmisszióját. Az állandó beavatkozás a gazdaságba, a centralizáció és sok iparágban a szereplők számának csökkenése miatt gyengülő verseny következtében az infláció és az inflációs várakozások tartósan magasan maradhatnak. Az EU-s pénzek tényleges folyósításával kapcsolatban is vannak kockázatok.

Mit vársz a lengyel és a magyar kötvényektől, illetve devizáktől idén? Kitart a távolodás?

Hosszú távon jobbak a lengyel gazdaság kilátásai, így indokolt lehet a zloty lassú felértékelődése, valamint a lengyel állampapírok relatíve alacsonyabb hozama. Ebből az első negyedévben már sok beárazódott, de idén némi további magyar alulteljesítésre számítok, mind a kötvények, mind a devizák tekintetében. Én globálisan a következő hónapokban inkább a hosszú hozamok emelkedését várom, ami a lengyel és magyar kötvénypiacra is kihat. Ráadásul a feszes munkaerőpiac, az idén jelentősen emelkedő reálbérek és néhány kedvező bázishatás eltűnése egyaránt a régiós kötvényhozamok emelkedésének irányába mutat. Év vége felé viszont már globális lassulást várok, ami lefelé nyomhatja a régiós kötvényhozamokat is.