A háború felülírja Lengyelország jövőjét

Lengyel népességboom: a befogadott 3 millió ukrán menekült hatására óriásit nőtt a városok lakossága – van, ahol 50 (!) százalékkal. Vakmajom erről a példátlan népességrobbanásról írt, ami szerinte nagy fordulópontot eredményezhet az amúgy elöregedő, fogyó lakosságú és csökkenő munkaerővel bíró országban.

A bővülés roppant nehézségeket okoz rövid távon. Ilyen gyorsan ennyi embert (főleg nőket és gyerekeket), nagyon nehéz elszállásolni, élelmezni, s majd integrálni. Hosszú távon viszont hatalmas gazdasági értékké formálható a bevándorlás:

sokkal több munkaerőben, fogyasztóban és nagyobb gazdasági növekedésben fog testet ölteni.

Lengyel városok lakosságszám-növekedése a háború kitörése óta Forrás: Union of Polish Metropolises, Vakmajom Facebook-oldal

Mindenből több kell majd. Lakásból, boltból, iskolából, tanárból, de aztán autóból is.

Sőt, az Ukrajna iránti lengyel szolidaritásnak már közvetlen (politikai) haszna is van, hiszen meg fogják kapni az EU-tól az eddig a jogállamisági viták miatt visszatartott eurómilliárdokat – ha részletekben, folyamatosan teljesítendő feltételek mellett is.

A háború felülírt mindent. Lengyelország nagyon megerősödve fog kijönni a konfliktusból.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Lengyelország: az ukrán menekültek a felemelkedés kulcsai

A háború után a Lengyelországba menekült ukránok java vélhetően nem fog hazatérni: ez hatalmas gazdasági-demográfiai lehetőség az országnak. Interjú.