Lesz tonhalas szendvics és lesz tonhalas sushi.

Több tonhalfajta, közöttük a kereskedelmileg legfontosabb kékúszójú, lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról, mert növekedett a tengeri populációjuk, köszönhetően annak a globális megállapodásnak, amely kvótákat szabott a halászatukra, hogy megelőzze ezzel a túlhalászást. A pozitív fejleményből az a tanulság, hogy igenis lehetséges a fenntartható módon végzett halászat (a fogyasztott halak többsége már tenyésztett, akvakultúrából érkezik a piacra), de csak akkor, ha az együttműködés globális, nemzeti szinteken nem lehet az efféle kérdéseket kezelni. És még az is kiderül belőle, hogy túlzás azt állítani, hogy egyáltalán ne egyél halat, és ezzel megmentsd a bolygót. Igenis nyugodtan egyél halat, csak nézzed meg jó alaposan, milyen forrásból származik – ne a rabsicjózsi süllőjét fogyasszad.

Az már a sajtó negatívhír-hajhászásáról beszél, mindennapi betevő világvégénket add meg nékünk ma, hogy több orgánum úgy tálalta a pozitív fejleményt, hogy “a klíma miatt veszélyben van a komodói sárkány meg a cápák”. Ha lenne komodói sárkányos és cápás sushi, megmenekülhetnének, szegény T-Rexnek is ez lett a veszte.

“The Atlantic bluefin tuna (Thunnus thynnus) moved from Endangered to Least Concern;
The Southern bluefin tuna (Thunnus maccoyii) moved from Critically Endangered to Endangered;
The albacore (Thunnus alalunga) and yellowfin tunas (Thunnus albacares) both moved from Near Threatened to Least Concern.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon