Létező vagyonadó Magyarországon

Egy ügyfelem kérdezte, hogy lesz-e vagyonadó Magyarországon. Tudattam vele, hogy jelenleg is van évi 1%-os vagyonadó, csak mi gondoskodunk arról, hogy ő javarészt mentesüljön alóla. Meglepődött.

Pedig aki nem oldja meg, hogy a vagyona kamatadótól mentesen gyarapodjon, az teljesen egyértelműen vagyonadót fizet. Így van ez, ha egy országban komoly infláció van, de emellett adóztatja az emberek kamatjövedelmét az állam.

Például kis hazánkban erős kerekítésekkel nézve 6% infláció van és átlag 6%-kal kamatoztatják emberek a pénzüket. Tehát a lakosság nem tesz mást, mint megőrzi a félretett pénze értékét. A széles tömegeket nézve, az emberek nem érnek el valamilyen extra, adóztatásra „jogos okot” adó jövedelmet ezzel.

Mégis, szinte pontosan 1%-át a pénzüknek levonják kamatadó címén, annak ellenére, hogy valójában nem nőtt a megtakarított pénzük értéke. Nos, ez az 1%-os vagyonadó Magyarországon. Igazságos nyilván az lenne, ha csak a reálkamatot adóztatnák, ami borzasztó bonyolult. Az infláció csodás eszköze ezt is elrejti az emberek szeme elől, mint megannyi más turpisságot a világban.