Levél a 3 milliárdos lottónyertesnek

Szombaton elvitték az ötös lottó régóta halmozódó immár 3 milliárdos nyereményét. (Érdekes egybeesés, hogy az USA-ban is a héten nyerték meg minden idők egyik legnagyobb lottó nyereményét, 757 millió dollárt. Más méretek – más nyereményösszegek.) Nagyon sokan sóhajtottak lemondóan szombat este, amikor megtudták, hogy nem ők nyertek. Eddig remélhettek, hosszú heteken keresztül úgy feküdtek le, hogy na, talán most végre szerencséjük lesz. Eddig bízhattak abban, hogy jobbra fordul a sorsuk, hogy fújhatnak egy kicsit és könnyebb lesz. 

„Persze mit tudják ők, hogy nem olyan egyszerű ám együtt élni azzal a ténnyel, hogy ennyi pénzt nyertél. Az ember, amikor megtudja, alig kap levegőt, jár az agya, dobog a szíve rendesen. Nagy öröm, eufória és félelem együttesen. Ezt mondták nekem néhányan, akik már átélték.

Ha egyedül nyertél és rajtad kívül más nem ismerte a számaidat, akkor van esély arra, hogy rajtad és a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más nem tudja, hogy te vagy a nyertes. Ha javasolhatom, ez maradjon is így, sőt, egy darabig éld ugyanúgy tovább az életedet, mint eddig.

Nem tudod, hogy mekkora bajt hozol a fejedre azzal, ha kiderül, hogy van hárommilliárdod. Sajnos nagy esélye van annak ugyanis, hogy idővel ez az óriási összeg pokollá teszi majd az életedet, és tudom, hihetetlennek tűnik, de az is lehet, hogy lesz olyan, hogy azt kívánod, bárcsak ne te nyertél volna. A következő napokban fejben sok „pénzköltési” tervet készítesz majd, ezen fog járni az agyad. Nem baj, csináld csak, aztán majd ha kifáradsz, kicsit engedd el a sztorit. Higgadj le és próbálj meg kijózanodni!

Biztosra veheted, hogyha kiderül, hogy nagy pénzhez jutottál, mindenki (!) (kisebb vagy nagyobb mértékben) irigy lesz rád. Ebben ne legyen semmilyen illúziód, mert egyébként nagyon valószínű, hogy te is így viselkednél a helyükben. Hiába mondod magadban, hogy te örülnél például a szomszéd lottó ötösének, ezt úgysem hiszem el neked. Teljesen természetes reakció ez mindenkitől, dühösek, hogy nem ők nyertek és jobban örülnek, ha egy teljesen idegen nyer, mint ha egy közeli ismerős. Miért éppen ő??? Ez megy ilyenkor a fejekben. Szóval, ha irigyeket és téged megutáló és kiközösítő (!) rokonokat, szomszédokat, munkatársakat akarsz magadnak, akkor csak tudasd velük, hogy te nyertél.

Az okosabbja (aki fegyelmezni tudja magát és ügyesen leplezni irigységét), az majd az elején hízeleg, megpróbál bevágódni nálad, de aztán majd kérni fog, ahogy mindenki kérni fog valamit és neked erősnek és okosnak kellene majd lenned, hogy NEM-et mondj. Sajnos (eleinte legalábbis) sokszor fogsz mégis IGEN-t mondani (többnyire rokonoknak), de így persze csalódásod teljes lesz, hiszen hálát hiába vársz tőlük, nem fogod megkapni. Sőt, még rosszabb lesz. Megtapasztalod majd, hogy az emberek utálnak hálásnak lenni és könnyen meggyűlölik azt, aki a nyereményéből adott nekik.

Hogy te másként viselkednél a helyükben? Nem hiszem, és egyébként se magadból indulj ki, mert ők nem te vagy, és nem kérheted számon a viselkedésedet (vagy inkább az elképzelt viselkedésedet) rajtuk. Meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan előkerülnek az életedben a rég nem látott osztálytársak, ismerősök, és mekkora negatív érzelmi viharokat fogsz majd átélni a viselkedésük miatt, illetve ha van családod, akkor nekik is kijut majd a pofonokból rendesen. (A gyerekek (ha vannak) rövidesen más város más iskolájába fognak majd járni. Kezdj el készülni!) Ha nem vigyázol, szerintem nem túlzás, hogy rettenetes lesz majd, de legalább szóltam előre.

Ha valahogy sikerül csendben, értelmesen és józanul kijönni az első hetekből, és már a pénzt is megkaphatod, azt javaslom, hogy menj be a Magyar Államkincstár valamelyik fiókjába (lehetőleg az ország lakóhelyedtől távol lévő helyén), nyiss egy értékpapírszámlát és vegyél fél- vagy egyéves kamatozó kincstárjegyeket. Ne tegyél semmi mást, csak ezt. A Magyar Államkincstárnál szinte minden ingyenes és nagyon biztonságos hely a nyereményednek, ráadásul nagyon biztonságos papírban lesz a pénzed. Cserébe ugyan nem lesz érdemi kamata/hozama a pénznek, de ne aggódj, nem lesz „örökké” ott, viszont muszáj időt nyerned és addig ott tényleg jó helyen lesz a pénz.

A bankok és egyéb szolgáltatók nem rendes helyek? Dehogynem, csak másként, hiszen a Magyar Államkincstár „különleges hely”, mert az egy központi költségvetési szerv, azaz ott a „magyar államnál” tartod majd a pénzed. Ha bankba küldetnéd a pénzed, akkor – kivéve akkor, ha gyakorlott és hozzáértő, kiváló érdekérvényesítő befektető voltál már előtte is – nem tudnál ellenállni az üzletkötők, brókerek, bankárok mindenféle ajánlatainak.

És nem létezik olyan helyzet, amikor mindkettőtök érdeke képviselve van?
Ha jól ismernéd a nagy (cég)szervezetek működését, akkor egyértelmű lenne számodra, hogy amikor üzletről van szó közötted és egy szolgáltató között, akkor valójában legalább három, de néha 4-5 szereplős az ügylet, mert a szolgáltatónál házon belül általában legalább két, de néha több terület (üzletág, osztály stb.) vesz részt a számodra kínált termék előállításában, amit így házon belül is „értékesítenek”, azaz aminek árazásában így a többiek pénzügyi érdekei is képviselve vannak.

Ha „biztosra” szeretnél menni, akkor azt teszed, amit javasoltam neked az előbbiekben, azaz bemész az államkincstár fiókjába. Ennek azonban az az ára, hogy befektetésed „unalmasan kiszámítható” lesz, azaz stabilan és biztosan kis hozamú.
Ha nagyobb hozamot szeretnél pénzednek úgy, hogy közben biztosra mész, akkor nagyon szerencsésnek és jól informáltnak kell lenned, a pénzpiacokon ugyanis viszonylag ritka az olyan helyzet, amikor nagyobb hozamú eszközöket lehet vásárolni viszonylag kis kockázattal. (A kockázat itt annak a bizonytalanságát jelenti, hogy tényleg megkapod-e a várt/elképzelt/ígért hozamot.) A befektetések tényleges kockázatának felmérése és megértése amúgy elég nehéz feladat, ha nem vagy nagyon gyakorlott és képzett befektető, akkor ez nem fog menni neked, mint ahogy másoknak sem megy. Gondolom, hallottál például a Quaestor-ügyről…

Biztos lehetsz benne, hogy a nagy hozamú és ennek ellenére kis kockázatú lehetőségeket nem verik nagydobra, nem fognak „szembe jönni” veled, így neked kell(ene) utánuk menni, de szerintem egyelőre ne is keresd őket. (És ha ilyet kínál neked valaki, legyél nagyon-nagyon gyanakvó, és minimum kérdezz meg más szakembereket is róla!)
Az üzletkötők, kapcsolattartók persze folyamatosan keresnének téged ajánlataikkal (hiszen ezért fizetik őket), de nagyon ritka az, hogy valamilyen eszközzel nagy hozamot tudnak neked kínálni kis kockázat mellett, itt is igaz, hogy nincs „ingyenebéd”. Miért van ez? Mert ugyanúgy ők sem ismerik a jövőt, mint ahogy te sem és én sem, viszont ők bármilyen üzletkötésen megnyerik a díjaikat. Ebből élnek.
Véleménye, elképzelése persze lehet mindenkinek az árfolyamok alakulásáról, de mások ötletei, véleménye alapján sok pénzt költeni nagyon veszélyes dolog, mert sokat veszíthetsz vele a tőkédből és egyébként sokba is kerülhet a költségek miatt. Gondolj csak arra, hogy pl. egy termék „csupán” 1%-os vételi díja 3 millió forint lehet, ha pénzed egy tizedét (300 millió) elhelyezed benne. Mennyit kell dolgoznod most 3 millió forintért?? Ne nézzenek madárnak, ne szállj el, jól meg kell majd gondolnod, hogy mire és milyen költséggel költesz.

Nem arról van szó, hogy ők szántszándékkal rosszat akarnak neked, de ha nem vagy képes képviselni az érdekeidet, akkor ki leszel szolgáltatva nekik, márpedig ők nem fogják tudni megállni (de nem is akarják), hogy ne a saját érdekeiket képviseljék. Önmérséklet? Emberség? Erkölcsök? Ne viccelj… Amikor ennyi pénzről van szó?

De nemcsak a szolgáltatók, hanem mindenki a pénzedet akarja majd. Közeli és távoli rokonok, barátok, ismerősök, teljesen idegenek (!) az ország másik feléből, mind-mind meg akarnak majd kopasztani és ezt többségében teljesen pofátlanul, gátlástalanul és tiszteletlenül fogják tenni. Nagyon sértő és fájdalmas lesz ez neked, nem cserélnék veled. Már, ha kiderül, hogy nyerted a lóvét. Mert ha úgy viselkedsz, ahogy ilyenkor érdemes, akkor nagyon sok mindentől megkímélheted magad.
Igen, ilyen ez a világ, de ők ettől még nem rossz emberek, meg fogod ezt tanulni te is, csak nem kellene óriási összegű tanulópénzt fizetned azért, hogy megtanuld ezt.

Nem tudom, hogy ki vagy és milyenek az életkörülményeid, öreg vagy-e vagy fiatal, férfi vagy nő, képzett vagy képzelten, de bárki is légy, vigyázz magadra! Miután levegőt vettél és lehiggadtál (fél év, egy év után?), élvezd egy kicsit a pénzt, de ha kérhetem, ésszel. Mondjuk, utazz el oda, ahova régóta vágytál és szerintem is megengedheted magadnak, hogy egy igazán jó hotelban szállj meg és vegyél magadnak egy-két klassz cuccot. Utazhatsz többször is, ha nagyon élvezed, de csinálhatsz mást is persze, csak semmi ne váljon pótcselekvéssé, rögeszmévé. (Azért mert nyertél, még nem kell 20 kilót híznod egy év alatt, nem kell alkoholista drogfüggővé válnod, vagy nem kell 50 pár cipőt venned, csak mert megteheted.)

A pénzed és a tárgyaid ugyanis nem fognak szeretni téged. Valamennyiünknek (még a leggazdagabbaknak is) emberi kapcsolatokra és szeretetre van szüksége elsősorban. Noha sokszor úgy tűnik majd, de pénzen valójában nem tudsz szeretet vásárolni, tiszteletet is csak addig, amíg azt gondolják rólad, hogy van pénzed. (Ezért ha például önszántadból szeretnél valakit támogatni, segíteni, akkor azt nagyon körültekintően kell tenned, mert akár komoly (lelki és anyagi) károkat is okozhatsz magadnak.)

Ezzel a pénzzel sok mindent megtehetsz, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy tedd is meg azt a sok mindent. Nagyon nehéz lesz majd kitalálni, hogy hol és milyen házat vegyél, vagy hogy milyen kocsi(kat) tarts a garázsodban, hova utazz kéthavonta, és még sorolhatnám. (Ugye eddig nem is tudtad, hogy hányféle úszómedence közül lehet választani?) Nagy valószínűséggel el fogod hagyni azt a települést (esetleg az országrészt is), ahol most élsz, és igen, szerintem ez az értelmes lépés. Valószínűleg a régi kapcsolataid felbomlanak, elmúlnak majd, de ha rátermett és szerencsés vagy, akkor lesznek új és értékes kapcsolataid. Ez nagyrészt rajtad múlik.

Remélem, megtanulsz majd dönteni ekkora összegről. Ne feledd, felelősséggel tartozol szűkebb családod, de legalábbis az utódaid felé azzal, hogy döntéseid láncolatának a ti együttes érdekeiteket kell szolgálnia. Fontos, hogy nem kell mindent egyszerre. Csak szép lassan, ésszel, józanul. Nem lesz könnyű, sőt, inkább nagyon nehéz lesz, de igazából csak rajtad múlik (na jó, és szerencse is kell hozzá).

Tudod, nagyon örülnék, ha még öt év múlva is meglenne a pénz jelentős része pénzügyi eszközben, vagy tényleg (tartósan) értékes vagyontárgyakban.
Tudod, nagyon idegesítene, ha olyan valaki nyerte volna meg a hárommilliárdot, aki nem tudja azt megtartani, akitől elveszik a pénzt.

Mert én meg tudtam volna tartani, én vigyáztam volna rá. :-)

Ui.: Ja, és gratulálok!”