License to steal

Az ECB 3-éves hitelével nagyjából kiosztották a bankoknak a kockázatmentes pénzgyártás lehetőségét, szinte engedélyt kaptak az államilag jóváhagyott lopásra. Korábban már kifejtettem, hogy eléggé egyszerű dolguk van: eszközeik egy részét (és egyre többféle, egyre rosszabb minőségű eszközt!) betolhatnak az ECB-hez, és annak fedezetére 1%-os kamat mellett korlátlan mennyiségű hitelt kapnak, amiből megvehetik az európai kötvényeket 3-4-5%-os hozam mellett. A különbség a nyereségük, kockázatuk szinte nulla – ha például Olaszország csődbe megy akkor amúgyis vele megy a levesbe az olasz bankok nagy része is, úgyhogy innentől nekik mindegy, nyugodtan vehetik az olasz papírokat

Ilyen módon az ECB feltőkésíti a bankokat, hiszen azok könnyedén érhetnek el nyereséget az új hitel alkalmazásával, s mivel már ki is osztottak 500 mrd EUR ilyen hitelt decemberben, és várhatóan még egy jó adagot kiosztanak majd februárban is (lehet hogy még ugyanennyit??), ennek eredményeképp minimum éves 20-30 mrd EUR többletnyereség keletkezhet az európai bankszektorban – de ha tudnak vele élni, akár még sokkal több is. Tekintettel arra, hogy jelenleg a 6 legnagyobb európai bank piaci értéke csupán 140 mrd EUR körül van, miközben saját tőkéjük 300 mrd EUR, ez eléggé komoly összeg. A bankok Münchausen báró módjára ki tudják magukat húzni a mocsárból, ha nem jönnek újabb sokkok. Az idõ nekik dolgozik, hiszen a kamatkülönbözet folyamatosan ketyeg, és aki időt nyer életet nyer. Ennek kapcsán azon gondolkodtam el, hogy lehet, hogy itt az ideje európai bankrészvényeket venni, mivel amennyiben mégsem lenne sokéves mély recesszió és a bankok túlélik a következő 2-3 évet nagy kihígítás nélkül (nem mindenkinek megy, lásd Unicredit esete!) akkor tőkehelyzetük – és valószínűleg ezzel párhuzamosan részvényárfolyamuk is – igen-igen jelentősen javulhat.

A nagy európai recesszió kérdésében pedig – némiképp ellentmondva saját korábbi véleményemnek – kezdek szkeptikus lenni. Az elmélet az volt (és ez részben még most is fennáll) hogy Európában a nagy adósság miatt nagy megszorításokat kell csinálni, ami recessziót okoz, ami miatt nem lesz elég állami bevétel, ami miatt megszorítást kell csinálni, és így tovább. Azonban a jó hír az, hogy ezeknek a megszorításoknak egy jelentős része már lezajlott 2011-ben. Míg 2010-ben az euróövezetben 3,4% volt az elsődleges költségvetési hiány (6,4% a teljes), az idei erőfeszítések hatására 2011-ben várhatóan 1,2% lesz az elsődleges és 4,1% a teljes hiány. Ez nagyon komoly javulás, és habár valószínűleg el kell érni az elsődleges egyensúly állapotát Európában a következő 2 év során – vagy méginkább némi elsődleges többletet – ez azonban már kisebb, de semmiképpen sem nagyobb út, mint amit eddig megtettünk. Ha pedig a költségvetési megszorítások nem lesznek olyan elképesztően nagyok, és a jegybank is támogatja a talpraállást, akkor könnyen elképzelhető, hogy stagnálással meg lehet úszni 2012-13-at, amely a jelen helyzetet és kilátásokat ismerve már kész főnyeremény lenne.

Ha e kettőt összekapcsolom, akkor lehet, hogy érdemes szétnézni az agyoncsapott európai bankrészvények piacán.

Forrás: zsiday.hu