Messi is felrakja tétjeit az MLS növekedésére

A hivatalos bejelentés után már biztos: az argentin Lionel Messi, minden idők egyik legsikeresebb labdarúgója az Inter Miami CF együtteséhez igazolt, hogy az Egyesült Államokban folytassa pályafutását. Korábban írtam arról, hogy mekkora jövő előtt állhat az amerikai bajnokság (Major League Soccer), de ilyen mértékű változásra talán senki sem számított.

De mit keres egy elit játékos az elithez még csak felzárkózó bajnokságban? A háttérben húzódó részletek megértésében segíthet, ha visszaugrunk az időben a kétezres évek elejére, Angliába.

Az értékalapú sportszerződések királya: David Beckham

Nem túlzás azt állítani, hogy David Beckham a kétezres évek elején a világ egyik leghíresebb sportolója volt. 2003-ban a GQ magazin az Év Sportolójának választotta, és aláírta az Adidas sportszergyártóval az első élethosszig tartó szerződést 160 millió dollár értékben. Ugyanezen évben leigazolta a spanyol Real Madrid egy 50 millió dolláros transzfer keretében, ahol valósággal felrobbantotta a már ekkor is legendás klub népszerűségét. Azonnal 138 százalékkal növekedtek az előző évhez képest a mezeladásokból befolyó bevételek (2002: 252 millió, 2003: 600 millió dollár), így gyakorlatilag napok alatt megtérült az átigazolási díja.  Beckham látszólag csúcsra ért, azonban meglepően korán, 2007-ben, mindössze 31 évesen bejelentette átigazolását a Los Angeles Galaxy csapatához. Döntése szakértőket és laikusokat egyaránt ledöbbentett, és elsőre nem igazán lehetett érteni, hogy miért adott ennyire alább:

Egy alig tíz éve létező, egyértelműen sokkal gyengébb bajnokságba igazolt, ráadásul a fizetése közel 70 százalékkal csökkent, 20-ról évi 6,5 millió dollárra. Sportszakmai és anyagi szempontból is baklövésnek tűnt a váltás, és sokan olyan kritikákkal illették, hogy félig filmsztár akar lenni, ezért választotta Hollywoodot. Nehezen tévedhetett volna nagyobbat a kritikus tömeg.

Beckham bemutatása az LA Galaxynál
Forrás: Facebook

Beckham sokat tett az MLS népszerűsítéséért, a csatlakozása utáni bő évtizedben 40 százalékkal nőtt az átlag nézőszám, és olyan legendák követték példáját, mint Wayne Rooney, Thierry Henry, vagy Zlatan Ibrahimovich. A legnagyobb húzása azonban a szerződése volt, amellyel bőven visszahozta a 70 százalékos alapfizetés-csökkenést. Szerződése szerint részesült csapatának összes bevételéből: mez- és jegyeladások, szponzorok, sőt, a meccseken árult hotdogok és sörök utáni utolsó tranzakcióig mindenből. Ezen kívül opciós jogot szerzett, hogy visszavonulása után előre meghatározott, 25 millió dolláros áron alapíthat MLS-csapatot, ún. franchise-t. Utóbbi kitétel nem tűnt akkoriban nagy dolognak, az ugyanezen évben alapított Toronto együttes jogáért ugyanis 10 millió dollárt fizettek az alapítók a ligának.

Beckham azonban jól ráérzett arra, amire akkor még kevesen számítottak: a labdarúgás népszerűsége az Egyesült Államokban rohamos emelkedésnek indult, és az MLS franchise-ok értékei valósággal felrobbantak. A Forbes értékelése szerint 2008 és 2022 között tizenötszörösére nőtt az átlagos franchise-érték, miközben az S&P 500 index ugyanezen időszak alatt nagyjából háromszorozott.

Visszavonulása után, 2018-ban Beckham élt az opciós jogával, és 25 millió dollár ellenében néhány befektetőtársával megalapította az Inter Miami FC csapatát. Így az MLS-ben játékosként végül öt év alatt 255 millió dollárral, a franchise által pedig további százmilliókkal lett vagyonosabb. A Miamiban megalapított franchise értékét a Forbes 2023 elején 600 millió dollárra becsülte. A növekedésnek azonban még itt sem volt vége, az elmúlt napokban a klub bejelentette Lionel Messi szerződtetését.

Forrás: Miami CF

Az argentin világbajnok Miamiban állítólag évi 50-60 millió dolláros fizetésben állapodott meg. Az elsőre hatalmasnak tűnő összeg egészen eltörpül Messi visszautasított ajánlata mellett, amelyet a szaúdi Al-Hilal csapatától kapott a nyár elején: garantált évi 500 millió dollár.

Azonban Beckham esete alapján már senki sem lesz meglepődve, ha itt is napvilágot látnak hasonló részletek a szerződésből: részesülések a klub minden, és az Adidas, vagy az Apple TV a ligával kapcsolatos bevételeiből, esetleg opciós jog egy későbbi franchise alapítására –  egyszóval fogadás az MLS népszerűségének további, jelentős növekedésére.

Jelen blogbejegyzés szerzője Murka Domonkos, az egyik ügyfélkapcsolattartó privát bankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu