Lítiumpiac: a CATL megbízásvadász-szezonja

A lítium ára közel harminc százalékkal zuhant Kínában a novemberi csúcsához képest a tartósan gyengülő EV-kereslet miatt, bár még így is körülbelül nyolcszorosa a 2021-es szintnek, és még mindig elég magas ahhoz, hogy a bányáknak nagy hasznot hozzon a kitermelés.

A „fehér arany” árazására negatív hatással vannak:

  • a Kínában, a világ legjelentősebb elektromosautó-piacán csökkenő eladási számok,
  • az EV-támogatások megvágásától való félelem,
  • az ellátási zavarok a távol-keleti óriás néhány fontos régiójában,
  • és a CATL, a globális akkupiac 37 százalékát uraló kínai gyártó okos lépései.

Némileg az európai és amerikai árak is csökkentek, bár itt drágább a beszerzés – nem úgy, mint Kínában, ahol a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL a piaci árnál lényegesen alacsonyabb, 200 ezer jüan (29 ezer dollár) körüli tonnánkénti lítiumárat alkudott ki a beszállítóitól.

A gyártó mellette olyan kötelezettségvállalásokat is tető alá hozott a hazai partnereivel (például Nio és Huawei), amelyek szerint a hazai cégek – jelentős kedvezményért – az akkuszükségleteik 80 százalékát a CATL-től vásárolják.

Mit adhat nekünk a klímaváltozás?

Az életünket megnehezítő, a gazdasági terveinket felülíró hatások között egyre előrébb soroljuk a klímaváltozást. Közvetett vagy közvetlen hatásai alól egyre kevésbé vonhatjuk ki magunkat, szerteágazóan veszélyezteti az elérhető eredményünket, a befektetésünket, sőt olykor az életünket is. Érdemes megnézni, mindezek mellett milyen pozitív hatásai vannak, lehetnek a klímaváltozásnak.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.