Túl olcsó a „fehér arany”, előállítani is alig érdemes

A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fakadó igényt. Az Albemarle, a világ második legnagyobb kitermelője is bányabezárásokra és új projekt lefújásokra figyelmeztet.

A lítiumpiac elmúlt három éve olyan volt, mintha egy hatalmas hullámvasúton ülnénk. A 2021-ben kezdődő áremelkedés 2022-re tonnánként 80 ezer dollár körül árszintekre lökte a „fehér arany” árat, mivel az autóipar a hosszú távú lítiumhiány miatt aggódott.

Természetesen, ahogy vidámparkban, itt sem lehetett elkerülni a zuhanást. A magas árak miatt mindenki lítiumbányát akart nyitni, aminek meg is lett következménye. A gyorsan bővülő kitermelés, kiegészülve a várakozásoktól enyhén elmaradó akkumulátorkereslettel az árfolyam összeomlását eredményezte a tavalyi év során.

Érdemi változás azóta sem következett be, jelenleg 14.600 dollár körül mozog a lítium-karbonát jegyzése.

Kapacitáshiányos lehet a lítium piaca

Egy éppen kialakulóban lévő nyersanyagpiacon nem meglepőek a fenti extrém mozgások, de a lítium sem tud huzamosabb ideig elszakadni a fundamentumaitól. Ugyanazok a törvények vonatkoznak rá, mint más, hasonló strukturális kilátásokkal rendelkező nyersanyagra. Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy az évtized végére a kiugró akkumulátorkeresletnek köszönhetően több, mint háromszor nagyobb lítiumkereslettel érdemes számolni mint 2023-ban.

Egy kapacitáshiányos piacon pedig oda tart az ár, ahol az új belépőknek megéri beruházni, és így állhat helyre a piaci egyensúly.

Tehát a kitermelési és beruházási költségek ebben az esetben is erős vonzáspontot jelentenek az árak hosszútávú alakulásában.

A költségeket illetően fontos látni, hogy alapvetően két lehetőség van (itt írtunk róla) az aksigyártás során használt lítiumvegyületek előállítására: a sóoldatokból történő kinyerés és a lítiumtartalmú ércek bányászata. Az utóbbi a költségesebb, mert ilyenkor a földfelszínre hozott nyersanyagot még finomítani is kell. Így a bányanyitás kezdeti költségei mellett a finomítói kapacitások beruházási igényét is számításba kell venni.

Természetesen a lelőhely adottságaitól függően nagyon más beruházási költségekkel lehet számolni és még a finomítói kapacitások felhúzásának finanszírozási igénye is különbözhet országonként. Azonban a lítium 20.000 dollár környéki, tonnánkénti ára már biztosítaná a legtöbb projekt hosszú távú megtérülését. Legalábbis annyi biztos el tudna indulni, ami fedezné a jelenleg várható akkumulátor kereslet lítiumigényét. Globálisan bőven akad elég lelőhely.

Tehát csak a lítium világpiaci árán múlik, hogy lesz-e elég kitermelés.

A szerző, Maróti Ádám elemzőként segíti a HOLD Orion Befektetési Alap stratégiáját. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy a globális palettáról válogatott, alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

A Tele Energiával sorozat többi részét itt böngészheti.