Stop benzinárstop!

A nagykereskedők nyelik be a veszteséget, amit csak fokoz, hogy a nemzetközi fuvarozás és a szomszédaink a hazánkba járnak olcsón tankolni. Mennyire igazságos ez a rendszer?

Az olaj ára még tavaly jelentősen emelkedni kezdett a világpiacon, amit csak tovább fokoz az orosz-ukrán konfliktus.

Mindenkinek ismerős a történet: a magyar kormány, megelégelve az üzemanyagár-növekedést, még tavaly novemberben bevezette a benzinárstopot, a benzinkutaknak 480 forinton kellett rögzíteniük a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát. Miután a nagykereskedők által kért ár ennél magasabb volt, kénytelenek voltak a kutak benyelni a veszteséget. Aki be akarta zárni a kútját, azét a Mol (ideiglenesen) átvette, és üzemelteti tovább.

Sok helyen 100 literben maximalizálták az egyszerre tankolható mennyiséget. Ez intő jel volt.

Nem sokkal később a benzinártop a nagykereskedőkre ugrott, ezzel eldőlt, hogy már nemcsak a kiskereskedelem, a benzinkutak üzemeltetői, hanem a nagy halak is viselik az intézkedés költségeit, a veszteséget.

Fontos megjegyezni, hogy a kutak 30 százalékát nem a MOL látja el.

Ma nagyjából 70-80 forintot buknak a nagykereskedők egy liter üzemanyagon.

Kérdés, mikor mondják azt, hogy köszönöm szépen? Igaz, a Mol átveheti a szerepüket, azonban ennek vannak szűk keresztmetszetei – elsősorban logisztikai oldalról.

Több kérdés is eszembe jutott a benzinárstoppal kapcsolatban. Rendben van, hogy itthon csapódik le a veszteség, amiért a szomszédos országokban élő emberek gyorsan át tudnak ruccani hozzánk egy tankolásra, ha már 2 euróba kerül egy ilter üzemanyag? Ugyanez a helyzet a nemzetközi fuvarozókkal.

A mostani autóm átlagfogyasztása 8L/100 km. Az előző kerek két literrel többet evett, míg mások hibridekkel, 5 literes fogyasztással közlekednek. Véleményem szerint, a környezetvédelemhez és a vagyoni egyenlőtlenségekhez kapcsolódó szempontok teljesen hiányoznak a javaslatból, kissé kapkodónak tűnik számomra a rendelet.

Amennyiben a nagykereskedők bedobják a törölközőt, viszonylag gyorsan veszélybe kerülhet az ellátásbiztonság.

Nekem erről az átkos idők banánja jut eszembe: olcsó volt, csak nem igazán lehetett kapni.”

Recesszió? Stagfláció?

Nagyon sokat romlottak a magyar növekedési kilátások az elmúlt hetekben, és nem csak rövidebb, hanem hosszabb távra is.