Made in China helyett Made in Korea?

A Samsung 10 év alatt 200 milliárd dolláros (!) beruházást tervez az USA-ban, memóriachip-gyárakat hozna létre Texasban, 10 ezer új, jól fizető munkahellyel. A chip stratégiai eszköz, és az USA-nak fontos, hogy a határain belül legyen sok gyártókapacitás. Ennek apropóján írt bejegyzést Vakmajom Dél-Korea nagyhatalmi terveiről és lehetőségeiről.

A szintén dél-koreai fegyvergyártók, a KAI, a Hyundai Rotem Co. és a Hanwha Defense többek között 1000 db (!) hazai fejlesztésű vadászgépet terveznek eladni a következő évtizedben 30 milliárd dollárért, már van egy 7,7 milliárd dolláros megaszerződésük a durván fegyverkező, régiós katonai-gazdasági hatalommá emelkedő Lengyelországgal, támadó tankokat, tüzérségi lövegeket is gyártanak és adnak el egyre több országba. A fegyverüzlet szárnyal a védelmi kiadások növelésével, Korea a mostani nyolcadikból a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre lehet egy évtizeden belül.

Zakatol a koreai akkumulátorgyártás is. A Forddal van nagy szerződésük a lengyelországi kapacitásukra, és óriási megrendeléseik vannak a koreai hajógyártóknak is, például cseppfolyósított gázt szállító hajókra. A vevők valósággal szétszedik őket értük, 2025-ig el van adva minden kapacitásuk, amikor annyira felértékelődött a cseppfolyós gáz és a tengeri szállítás, alig bírnak már mit kezdeni a sok megrendeléssel. Jó pozíció ez az árak emelésére.

Az évi 1600 milliárd dolláros gazdaságú Korea – nota bene: a gazdasága nagyobb, mint az „elavult” orosz gazdaság – egyik fő erőnyerője lehet a változó geopolitikai és világgazdasági környezetnek, az orosz-kínai fenyegetésnek, ami ellen a nyugati szövetségnek védekeznie kell – chipekkel, fegyverrel, tengeri gázszállítással. És Dél-Korea ezekhez sok mindent legyárt, és jól tudják, hogy a prosperitás Nyugatról jön. A fenyegetés meg közelről. Ott van a nyakukon Észak-Korea és Kína, nem kérdés, hogy elemi biztonsági-gazdasági érdek a nyugati orientáció a hanyatló, de épp hanyatlásukban veszélyes diktatúrák ellen és helyett.

Dél-Korea gyártóipari nagyhatalom már most is és még inkább az lesz, a következő évek egyik nagy erőnyerője lehet. A popkultúrában való felemelkedésük, lásd K-pop hódítása világszerte, koreai filmek, irodalom felemelkedése, csak ennek lenyomata.

Milyen klímát, telefont, mosógépet, hűtőt, hőszivattyút, autót vagy tankot és vadászgépet szeretnél; koreait vagy kínait? Na, ugye…

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Kína

Kína messze van, a világgazdaságban betöltött folyamatosan erősödő szerepe miatt azonban itthon is egyre többen kísérik figyelemmel azt, ami a világ harmadik legnagyobb gazdaságában történik. A Hold Alapkezelő blogjának olvasói is több kérdést tettek fel az óriási ázsiai állam gazdasági helyzetéről, és persze az egyik legsúlyosabb problémáról, a kínai ingatlanbuborékról is. Ezekre a kérdésekre válaszolunk ebben a cikkben.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.