Made in China? Egyre kevésbé

A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban növekvő trendet a Donald Trump elnöksége idejében indított kereskedelmi háború törte meg, majd a koronavírus-lezárások és az ellátási láncok akadozása ráerősítettek a kínai importsúly csökkenésére.

Aktuálisan – a kínai vámszolgálat hivatalos kommunikációja szerint – az exportot nehezíti a gyorsuló infláció miatti külföldi keresletcsökkenés, miközben a hazai termelés és kereslet bővülését a Covid-járvánnyal kapcsolatos újabb megszorítások fékezik. Augusztusban a kínai export 7,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami nagy lassulás a júliusi 18 százalékos bővüléshez képest.

Az import és export gyengélkedése hatással volt arra, hogy az idei második negyedévben lassult a kínai gazdaság, amire az egyre mélyülő ingatlanválság is rányomta a bélyegéta témával részletesen foglalkoztunk ebben a cikkünkben.

A Világ Csendőre maradhat Amerika? Meddig?

Orosz-ukrán háború, tajvani konfliktus, egyéves afganisztáni kivonulás – alaposan nyomás alá került a geopolitikai vezető szerepet betöltő Egyesült Államok. A feltörekvő kihívókról, az amerikai álomból felébredésről, a washingtoni politikai játszmákról és a tőkepiacok ebben betöltött szerepéről kérdeztem Dr. Mártonffy Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetőjét.