Madrid

4 hete Madridban jártam, egy ismerősömet látogattam meg. A város nagyon kellemes, az idő derűs volt, az emberek kedvesek voltak, igaz spanyolul kommunikáltam velük. Akkor még nem gondoltam, hogy pár héttel később sátorozók lepik majd el a város főterét (Puerta del Sol).

Már akkor is meglehetősen ijesztő kép fogadott. Madrid külvárosaiban több befejezetlen épületet lehetett látni, melyek mellett még ott áll a daru, arra sem futotta, hogy elvigyék. Több lakásra ki van írva, hogy sürgősen eladó. Az autópályákon a sebességhatárt 120-ról 110-re csökkentették, nyílván szeretnék, ha csökkenne az olajfogyasztás. A rossz nyelvek szerint jól jönne az államkasszába egy kis plusz bírság.

Vasárnap önkormányzati választásokat tartottak, melyet a jobboldali ellenzéki párt a Partido Popular nyert. A kormánypárton lévő szocialisták (PSOE) hatalmas vereséget szenvedtek, a levegőben van Zapatero elnök leváltása. A parlamenti választások 2012-ben lesznek. Az ellenzék vezetője, Mariano Rajoy szerint a jelenlegi kormányban elvesztette bizalmát a nép.

A munkanélküliség rendkívüli mértékű, a fiatalok körében 40%, igaz ez a válság előtt is magas (20%) volt. A spanyoloknak egy nagy szerencséjük van. Az államadósságuk európai viszonylatban alacsonynak mondható, Németországnál is alacsonyabb. A spanyolnak jól jönne egy “laza” ECB, akihagyja felpörögni az inflációt. Továbbá kedvező lenne egy adócsökkentés is, de nem tudom, hogy erre van-e mód.