A magyar államcsőd olyan, mint Columbo felesége – kerekasztal Zsiday Viktorral

Sokan ismerni vélik, mégis, senki sem találkozott vele még – ezzel a felütéssel kezdődött az államadósság-kezelés aktuális kihívásairól szóló kerekasztal-beszélgetés Zsiday Viktorral, a HOLD Alapkezelő stúdiójában.

Hogy kell államadósságot kezelni?

Nem egyszerű minden országra érvényes, big picture-választ adni… A Citadella Alap portfóliókezelője szerint az a cél, hogy minél kevesebb stresszelem legyen.

„Az a legjobb egy országnak, hogy ha az adósságát a helyi pénzben, viszonylag hosszú lejárattal és lehetőség szerint a lakosság finanszírozza. Ez a stabilitás, amiben talán 20-30 év múlva sem lesz változós az egyébként gyorsan változó államadósság-kezelési stratégiákban. Persze adottság kérdése, hogy mindez megvalósítható-e.”

Zsiday Viktor szerint az a baj a (magyar) államadósság – és igazából bármilyen árfolyamrendszer – finanszírozásával, hogy ez alapvetően egy bizalmi kérdés… amit Magyarország esetében nem erősít, hogy az elmúlt években két oldalról is (az orosz-ukrán helyzet közvetlen-közvetett hatásai miatti cserearányromlás-sokk, illetve az EU-s macska-egér harc) erodálódott a bizalom.

2022-23 fordulóján valóban államcsődközeli helyzetben voltunk?

Milyen hatásai vannak a kormány és a jegybank csatájának?

Merre tovább, államadósság-kezelés?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Kurali Zoltán vezérigazgató, Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Kuti Zsolt monetáris politikáért, pénzügyi elemzésekért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank

Zsiday Viktor portfoliókezelő, HOLD Alapkezelő (Citadella)

Moderátor: Madár István vezető elemző, Portfolio.hu