Vérengzés a magyar államkötvénypiacon

Bár az elmúlt hónapokban több cikk is született a sajtóban a magyar kamat- és kötvényhozam-emelkedésről, az talán nem lett elég hangsúlyosan kiemelve, hogy valójában mekkora eszközármozgásról is volt szó az elmúlt egy évben.

(A továbbiakban e cikk írásakor a magyar államkötvények alatt NEM a lakossági állampapírok értendőek!)

Tavaly júliusban az alapkamat még valahol 0,6 százalék körül állt és a magyar kötvényhozamok régiós viszonylatban is rendkívül nyomott szinteken tartózkodtak. Nagyot fordult azóta a világ… emelkedő kamatok, szigorodó jegybanki politika mind a világban, mind a régióban és különösképpen Magyarországon.

magyar tőzsdeindex

A kívánt hatás természetesen nem maradt el: a MAX Composite hosszú állampapír index brutális korrekción esett át: közel 30 százalékot esve megközelítve a 9 évvel ezelőtti szinteket, és ennek megfelelően leradírozva az elmúlt évtized teljesítményét. Ezen kötvénypiaci mozgás az azonos időszak hazai tőzsdei esésénél, illetve a 2008 és 2009-ben látott kötvénypiaci lejtmenetnél is jelentősebb volt.

A kötvénypiaci árfolyammozgás nyilván komoly nyomot hagyott mind a hazai kötvényalapok teljesítményén (erről bárki meggyőződhet, amikor a BAMOSZ honlapján a hazai hosszú kötvény alapokat összehasonlítja), mind a kötvénytúlsúlyos portfóliók árfolyamán.

Tízéves állampapírok idei teljesítménye, globálisan

Forrás: Bloomberg, FTSE Russell, Rosenberg Research

Valójában ezen sorok írásakor fogalmam sincs, hogyan alakul az Európai Unióval folytatott tárgyalássorozat, amely további mozgásokat indukálhat nemcsak a devizapiacon, hanem a kötvénypiacon is, mégis, a magyar államkötvények historikusan is kiemelkedő lejáratig tartott hozammal forognak a piacon.

Korábban a befektetési alapkezelők, vagyonkezelők igen nehéz helyzetben voltak, amikor likviditást akartak tartani, vagy kötvénybe szerettek volna fektetni, mivel lakossági állampapírt nem vásárolhattak. Napjainkra ez megváltozott – bár a további kötvénypiaci korrekció és kamatemelkedés nem zárható ki –, azonban a kötvény eszközosztály ismét értelmet nyert a hazai befektetési eszközök körében.

És mint oly sokszor, a befektetők undora a kötvények irányában, jó kontraindikátornak bizonyulhat ez előttünk álló időszakban.

Mit vegyek a szuperállampapír után? – 1. rész

A „szuperállampapír” az elmúlt években a magyar állampapírok kapudrogja és keménydrogja is volt egyszerre, amit kifejezetten a laikus lakosság számára fejlesztett ki az Államadósság Kezelő Központ, mint azt a későbbi értékesítési számokból láthattuk, elsöprő sikerrel. Hogyan csökkentsük a leszokás szükségszerű mellékhatásait és vajon milyen alternatívák közül válogathatunk? Erről szól e kétrészes cikksorozat. Előrebocsátom, hogy erről az állampapírról a leszokás látványosan fájdalmasnak ígérkezik annak, aki nem professzionális állampapír-befektető