Magyar aranypiaci körkép az MNB aranyvásárlása után

A napokban az MNB tízszeresére emelte Magyarország aranytartalékát, ennek okán tettünk fel néhány kérdést Juhász Gergelynek, aki a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek itthoni forgalmazásának egyik meghatározó piaci szereplője, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Mi a véleménye az aranyszakmának arról, hogy az MNB tízszeresére, 31,4 tonnára növelte az ország aranytartalékát?
Juhász Gergely: A befektetésiarany-forgalmazó cégek pozitívan fogadták a hírt. Régóta mondjuk, hogy jó lenne, ha az MNB visszavenné a rendszerváltás környékén eladott aranytartalékot. Ha megnézzük, hogy milyen médiaeseményt szervezett a jegybank az aranyrudak bemutatása köré, valamint hogy kiadtak egy úgynevezett aranykönyvet a magyarországi aranykészlet történetéről, akkor nagyon optimista vagyok azt illetően, hogy ezek után a fizikai aranybefektetés ne csak megtűrt befektetési forma legyen itthon. A rendszerváltás előtt tiltott volt az aranybefektetés, és bár az EU-csatlakozás elhozta a befektetési arany áfamentességét, mégsem következett be áttörés.

Miért fontos, hogy az országnak legyen aranytartaléka?
A 2008-2009-es adósságválság láthatóan nem oldódott meg, csak elodázódott, sőt az adósságállomány jelentősen nőtt is azóta, amit elfednek a jelenlegi alacsony kamatok. A kamatemelkedés beindulása adósságlavinát indíthat el, amibe végső soron a dollár is beleremeghet. Az arany szerepe újra fel fog értékelődni és természetesen az árfolyama is jelentősen emelkedhet. Az MNB lépése olyan értelemben is jelzésértékű, hogy az aranyat fizikai formában vettük meg és az is nagyon fontos, hogy birtokba is vettük, azaz az MNB saját maga tárolja az ország aranyát.

Milyennek tartja az aranyvásárlás időzítését?
Úgy gondolom, hogy alapvetően jó az időzítés. Az arany ára 2011-ben tetőzött a dollárral szemben 1900 dollár/uncia körül. Ezután egy komolyabb lejtmenet következett, de most már az arany újra egy óvatos emelkedő trendbe lépett, amelynek szerintem még nagyon az elején vagyunk. Bár a pontos vásárlási árfolyam nem ismert, de 1190 és 1210 dollár/uncia környékén történhetett a vásárlás, ami nagyon jó árfolyam.

Sok vagy kevés a 31 tonna arany?
Ha azt nézem, hogy évtizedekig 3 tonna volt az ország aranytartaléka, akkor ez jelentős előrelépés. Ugyanakkor a devizatartalékon belül az arany arányát szerintem nyugodtan lehetne a nemzetközi standard szerinti 10 százalékra emelni, ami feltételezne további 40 tonna körüli aranyvásárlást. Ugyanakkor a 31,4 tonna mindössze körülbelül 3,2 gramm egy főre eső mennyiséget jelent, azaz körülbelül 35 ezer forintot, ami egyáltalán nem sok. Úgy gondolom, hogy az MNB maximum 70 tonnáig, azaz 10 százalékig fogja növelni az arany arányát a tartalékai között.