Magyar finesz a hitelpiacon: a nagy állampapír és jelzáloghitel kombi

Komoly letargiát éltek meg a banki ügyintézők és a hitelközvetítők 2023-ban, hiszen a lakáscélú jelzáloghitelezés volumene több mint a felére esett vissza. A magas nominális kamat teljesen leapasztotta a keresletet és megemelkedtek a törlesztők, amivel a bérnövekedés nem tudott lépést tartani. Mindeközben szabadfelhasználású jelzáloghitelek kihelyezése üstökösként kilőve több mint 50 százalékot növekedhetett idén. Mi lehetett ennek az oka?

(Az Év sztorijai a HOLDBLOG-on)

A magyar finesz! A jó jövedelemmel, zálogosítható ingatlanvagyonnal és egy kis bátorsággal bíró magánszemélyek inflációkövető állampapírt vásároltak bankoktól felvett hitelből.

Az olló nagyon sokáig nyitva volt: a 16, majd később 19 százalék kamatot fizető PMÁP-ot ügyfélprofiltól függően 8-9,5 százalék körüli szabadfelhasználású jelzáloghitellel finanszírozták. Gyakorlatilag saját tőke befektetése nélkül, a hitelösszegre vetítve változatlan, vagy nem jelentősen rontott PMÁP visszaváltási feltételek esetén is bőven 10 százalék feletti profitra lehetne szert tenni, ami megmozgatta az embereket és ebben a hitelezésben szegény évben is lokális csúcsra húzták a szabadfelhasználású hiteleket.

Forrás: MNB

Az állami beavatkozás a piaci folyamatokba gyakran kínál egyedi lehetőségeket az élelmes szereplőknek. Itt most a piacitól jelentősen eltérített lakossági kamat, illetve a bankok kedvező előtörlesztési díjai teremtették lehetőséget. Az egyre inkább támogatásintenzív és mikromenedzselt gazdaságpolitika biztos tartogat lehetőségeket jövőre is… 

Vajon mi lesz a következő?

2023 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.