Mitől beteg a magyar gazdaság? – Balásy Zsolt elmondta a tévében

Átvette a kormány a jegybanktól az infláció letörésének feladatát, mert az nem tud megbírkózni vele – ezt mondta múlt héten, a parlamenti ülésszak nyitóbeszédében Orbán Viktor. Arról, hogy milyen további megszorító intézkedések jöhetnek, korábban beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter, akinek szavait azonban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csupán magánvéleménynek tartja.

Ezekkel a sorokkal vezették fel a Szeged TV-ben Balásy Zsoltot, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjét, aki nem sokkal a stúdióbeszélgetés előtt arról beszélt, hogy „Magyarország a szerb tévútra lépett”, illetve „csúnyán megbuktunk a stressz-teszten”.

Ez mit jelent?

„Volt 2010-től 2020-ig egy óriási banzáj-időszak egész Kelet-Európában és így Magyarországon is. Van a tőzsdén egy mondás; „apálykor derül ki, ki nem úszik dagály nélkül a vízben”.

Azután 2020 után eljött 2 év – ezt hívtam stressz-tesztnek –, amikor elfogyott a globális gazdasági háttér, és kiderült, hogy hazánkban gyakorlatilag megvalósult a közvetlen demokrácia: a Kormány mindig azt mondja és azt csinálja, amit a választó szeretne – akár szembemenve az MNB-vel, a gazdaságszakmai kormánnyal is, aminek nem kell a szavazóra hallgatnia.”

A HOLD portfóliómenedzsere szerint ennek az a következménye, hogy az a Béla bácsi, aki a saját háztartását nem tudja elvezetni úgy, hogy hó végére ne fogyjon el a pénze, az most abban nyilvánít véleményt, hogy legyen-e benzinársapka, hogy legyen-e rezsicsökkentés, és így tovább.

„Az elmúlt két évben kiderült, hogy ebből óriási problémák lehetnek, ha megjelenik az infláció és a „stressz-teszt” elé kerül a kormány” – tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt érhető el: