Infláció: a világban már megjelentek, Magyarországon még nem tűntek fel az enyhülés jelei

Egy nappal az Európa-bajnok novemberi magyar inflációs adatok közlése előtt – helyesen – semmi jóra nem számítottak az Indexnek nyilatkozó gazdasági elemzők, köztük Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője sem.

A KSH adatai szerint novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek.

Forrás: KSH

Igaz, az Eurostat még nem közölte minden ország novemberi harmonizált fogyasztói árindexét (HICP), viszont a 23,1 százalékos magyar adat biztosan a legmagasabb lett a kontinensen. A balti országokban mértek még 20 százalék feletti inflációt, de ott már csökkenő pályán van a dinamika, miközben nálunk még emelkedik.

Balásy Zsolt kollégánk borúsnak írta le a helyzetet egy nappal az inflációs adatok közlése előtt, és nem tévedett, amikor azt nyilatkozta, most Magyarországon Európa (egyik) legmagasabb inflációját fogják mérni.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője

„A világban már látni az enyhülés jeleit, ami jövőre Magyarországra is be fog gyűrűzni. Persze itt az ársapkák miatt még nagy a felgyülemlett infláció a rendszerben, hiába okozták részben éppen azok a magasabb magyar inflációt. Ami viszont segíthetne, az a forint erősödése, bár félő, a gazdaságirányítás mindent megtesz majd ennek megakadályozására.”

A HOLD portfóliókezelője rávilágított:

„ha a gazdaságpolitika eljátssza a gazdasági szereplők bizalmát, és folyamatosan a legrosszabbra készülnek, akkor a többi terméken fogják beszedni az ársapkákkal rájuk kényszerített veszteséget. Ugyanez a bizalomvesztés a forint gyengülésén is meglátszik, ami szintén inflációgerjesztő hatású.”

Elég ránézni a legtöbb, ársapkát használó ország impozáns inflációs számaira: Argentína vagy Törökország ársapkák által sújtott gazdasága – itt több ezer termék ársapkájáról beszélünk – száz százalék körüli inflációval büszkélkedhet – jegyezte meg Balásy Zsolt.

Ugyanakkor szerinte jöhet majd enyhülés, hiszen a jelenlegi sokszoros sokk hatásai csillapodni fognak, bár a bizalomvesztés és a folyamatos forintgyengítés miatt vélhetően velünk marad Európa egyik legmagasabb inflációja. Az viszont elképzelhető, hogy egy-két éven belül már egyszámjegyű inflációs adatok is jöhetnek.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerda este arról beszélt, hogy az üzemanyagok hatósági árának kivezetése 2-2,3 százalékponttal emeli – 25 százalék közelébe – az inflációs mutatót decemberben.

A pénzmennyiség és az infláció

Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolatban.