Tízből hét magyar kapásból ingatlanba fektetne – és ez idegesíti Balásy Zsoltot

Ritka pillanat a befektetői világában, amikor a halandó elemző, portfóliókezelő, ingatlanbuborék-specialista kijelenti, hogy a következő három év rossz lesz. Aztán igaza lesz – így ön-értelmezte Rónai Egon műsorában Balásy Zsolt azt a lakáspiaci dzsihádot, amit az „Ingatlant? Ne!”-től kezdve a „Hamarosan lehet lakást venni”-ig folytatott és folytat.

A HOLD portfóliókezelője a Spirit FM-en kiemelte: 2021 vége volt az a pillanat, amikor minden bejelzett, hogy a következő két-három évben rossz lesz az ingatlanbefektetés.

„Ha ’21 végétől ’24 végéig megnézünk egy átlagos ingatlan-árindexet, nem nagyon találkozunk emelkedéssel. Mindeközben magyar államkötvényben – kockázatmentesen – három év alatt 40 százalékot lehet megkeresni”

– hangzott el Balásy Zsolttól, akit triggerel, hogy mindezek ellenére, ha kimegyünk az utcára és megkérdezünk tíz embert, hogy ha kapnának 50 millió forintot, mibe fektetnék az összeget, heten vagy nyolcan kapásból azt a toposszal válaszolnának, hogy ingatlanba, hiszen ez az egyetlen, amit hosszú távon el tudnak képzelni, és már a nagyapjuk is lakásba fektetett.

E mellett további toposzokat is leromboltak Rónai Egonnal:

  • A részvény rossz, hiszen már a nagypapám is bukott részvényekkel.
  • Már bukóban ülök, tehát tartom.

Balásy Zsolt szerint a helyes bölcsességek:

  • A befektetés nem lehet érzelem vezérelt.
  • Mindig diverzifikálni kell.
  • Érdemes szakemberhez fordulni.