Zsiday Viktor a költségvetésről: Kinek emeljük az adóját?

A magyar gazdaság aktuális állapotáról és legnagyobb kihívásairól írt friss bejegyzésében Zsiday Viktor. Meglátása szerint Magyarországon tankönyvszerű események sorozata bontakozott ki és az is jól látható, mi vár ránk. Szerinte elkerülhetetlen az adóemelés, és már csak az a kérdés, hogy kinek az adóját emeli meg a magyar kormány.

A HOLD-nál elérhető Citadella Alap portfóliókezelője szerint:

„Az infláció felrobban, ami miatt a lakossági reáljövedelmek negatívak lesznek, emiatt a lakossági fogyasztás összeomlik, ami „váratlanul” nagy gazdasági lassulást okoz. Ráadásul ilyen esetekben – éppen a korábbi túlstimulálás miatt – a kormányzat sem tud a gazdaság segítségére sietni, mert nincs miből, nincs rá tartalék. Sőt, éppen akkor kell költségvetési megszorítást is alkalmazni, amikor amúgy is rosszul megy a gazdaságnak, ez tovább mélyíti a lassulást (ez zajlik jelenleg Magyarországon is).”

Zsiday Viktor emlékeztett, a feltörekvő országok gyakori hibája, hogy a jó időkben is tövig nyomják a gázt, és amikor hidegebb szelek járnak, akkor már nem marad üzemanyag, nincs mivel fűteni.

Zsiday Viktor portfóliókezelő

„S ha a fentiek nem lennének elegek, klasszikus eset a fenti sémában, hogy a recesszió miatt „váratlanul” alacsonyak az adóbevételek, ami további adóemelést és/vagy kiadáscsökkentést és/vagy eladósodást tesz szükségessé, ami vagy tovább csökkenti a növekedést (az első két esetben), vagy stabilitási kockázatokhoz vezet (a harmadikban). Amint látjuk ez egy önerősítő kör:

lassulás=kevesebb bevétel=megszorítás=lassulás.

Természetesen ki lehet és ki is szoktak végül mászni belőle egy idő után, de jelenleg Magyarország még éppen a belecsúszás fázisában van, az elemzők (és valószínűleg a kormányzat) számára sokkolóan rossz fogyasztási és költségvetési számok jönnek ki hónapok óta.”

Zsiday Viktor is úgy gondolja a friss adatok alapján, hogy mind a 2023-as, mind a 2024-es költségvetéssel kellene kezdeni valamit, és szerinte megindíthatjuk a nagy kvízjátékot annak kapcsán, hogy egyrészt mennyi pénzt kellene valahogy összeszedni, másrészt, hogy kitől.

Arra is emlékeztet, hogy jelenleg bőven 1000 milliárd forint feletti összegekről beszélünk. Álláspontja szerint “a kiadáscsökkentés lehetősége egyre nehezebb, különösen, hogy a közszolgáltatások minősége amúgy is folyamatos lejtmenetben van az elvonások miatt, és az állami alkalmazottak már így is komoly reálbércsökkenést szenvedtek el”.

Úgyhogy nem nagyon van más hátra, mint az adóemelés. De kinek emeljük meg az adóját? – tette fel a nem is annyira költői kérdést.

„Eleve ki kellene jövőre vezetni a vállalati különadókat, ami elég lehetetlennek tűnik, hacsak újra be nem vezetik őket más néven azonnal, mert még azok fenntartása mellett is komoly betömendő lyukak vannak. Logikusnak tűnhet a 9 százalékos társasági adókulcs 15 százalékra emelése, hiszen amúgy is ebbe az irányba megyünk nemzetközi megállapodások alapján… de valószínűleg még ez sem elég.

A legnagyobb kérdés az, hogy miután a kormányzó pártok szavazóbázisa az elmúlt években erősen eltolódott az alacsonyabb jövedelműek felé, miért erőltetik az „egykulcsos” adórendszert? Ha muszáj elvonni pénzt, miért nem a magasabb jövedelmű magánszemélyektől teszik ezt meg, ahol amúgy is kisebb a népszerűségük?

Bizonyosnak tűnik, hogy valahonnan pénzt kell szerezni, és a cégek terhelése nem feltétlenül elegendő ehhez, úgyhogy ha tippelnem kellene, azt gondolnám, hogy a magasabb jövedelműeknek kell majd beszállni valamilyen módon a finanszírozásba. A lényeg tehát, hogy pénz kell valahonnan.”

Zsiday Viktor szerint az eladósodás növelése (vagyis a hiánycél elengedése) nem opció. “Az EU-val való amúgy is súlyos viszonyunk miatt már most is erősen metastabil a piaci helyzet, nem sok kell, hogy a most látható nyugalomból durván kizökkentse valami. Egy újabb ijesztő hír (például nagy költségvetési hiány) komoly stabilitási kockázatokhoz vezetne, a jelenleg minket finanszírozó (részben forró) tőke könnyen megijedhet, és ez komolyabb forintmélyrepüléshez vezethetne, tehát ez valószínűleg nem járható út” – fejtette ki a portfóliókezelő.

Miért “lehetetlen” ma egy fiatalnak saját lakáshoz jutnia? – Zsiday Viktor válaszolt

“Lakást csak akkor tud venni a fiatal generáció, ha jól alakul karrierjük, ehhez pedig valami újat kell kitalálniuk” – fejtette ki a szakértő a Portfolio konferenciáján.