Magyar foci, német foci – Hasonlóságok és különbségek

Bár ifjúként a nagy Verebes korszakban a RÁBA ETO serdülő csapatában rúgtam a labdát, nem írtam eddig a fociról, s szerintem a jövőben sem nagyon fogok. Mivel azonban a két szalagcím közvetlenül egymás alatt jött le a sportoldalon, nem tudtam kihagyni, hogy ne tegyem szóvá.

A hasonlóság: A sportszerűtlen durvaság sajnos egyik bajnokságból sem hiányzik.

Vadállatian brutális belépő Fehérváron: „A hazai csapatból Mamadou Wague-t a 29. percben kiállították, mert olyan brutálisan lépett oda Elek Ákosnak, hogy kész csoda, hogy a DVTK válogatott középpályásának nem tört darabokra a lába, le is kellett cserélni.”
Nyújtott lábbal rúgta le a Frankfurt hátvéd fejét: „A hazai csapatból Franco di Santót a 26. percben kiállították, mert az argentin nyújtott lábbal lekaratézta az első vendéggólnál a gólpasszt adó Bastian Oczipka fejét.”

A különbségek: Vélhetően a magyar nézők jó ízlésével lehet magyarázni, hogy minderre a SportGéza szerint Székesfehérváron 300 (azaz háromszáz) néző, míg Brémában 40 ezer drukker volt kíváncsi.

Egy kis sportszerűtlenség tőlem is: Itthon „A minden focinézőnek saját stadiont!” fedőnevű GDP-növelő programban lassan a stadionokról a nézőkre kellene áthelyezni a hangsúlyt…