Magyarország 200 legeredményesebb vállalata!

A magyarországi nagyvállalatok megkezdték a kilábalást a 2008-09-es válságból. A kétszáz legnagyobb hazai cég árbevételében az tükröződik, hogy nemcsak ledolgozták a 2009-es 10,8 százalékos visszaesést, hanem közel 5 százalékkal túl is lépték azt. Ennek ellenére egyelőre kivárnak a foglalkoztatás-bővítéssel.

Az előző évi listában szereplő TOP 200-as cégek közül idén kevesebb a száma azoknak, akik a 2010. évi árbevételük alapján lecsúsztak a listáról, viszont meglepő módon szép számmal akadtak olyan cégek – nevezhetnénk ezeket „visszatérőknek” is –, akiket 2009-ben a válság megviselt, de 2010-ben már vissza tudtak kapaszkodni a lista alsó szegmensébe.

Leginkább az exportra termelők javítottak eredményeiken, ám nagy kérdés, hogy mennyire alkotnak „szigetet” a magyar gazdaságban, s mennyire integrálódnak, viszik közelebb vállalatainkat az innovációs centrumokhoz? A 2010-es adatokból kiolvasható másik, fejtörésre okot adó tendencia, hogy a tőkekivonásokra utaló jelzések csak átmeneti jelenséget tükröznek, avagy egy tulajdonosi stratégiaváltás kezdetét jelzik.

A Figyelő idei listája, amelyből olvasóink most is először kaphatnak átfogó képet a meghatározó magyarországi vállalati kör előző évi teljesítményéről, a hagyományokat folytatva, a TOP 200 Gálához időzítve jelenik meg. Ezen a tavalyi évben mutatott teljesítménye alapján több vállalatot is díjazunk. A kiadványban részletesebben is bemutatjuk, hogy szakértőkből álló zsűrink milyen szempontok alapján döntött, illetve kik lettek a nyertesek.

A lista összeállításában a Figyelő szakmai partnere a Dun&Bradstreet, mely nemzetközi adatbázisában 240 országban gyűjt adatot, 195 millió céget elemez.

Nettó árbevétel alapján a Figyelő TOP 200 lista vezető vállalatai 2010-ben:

  1. Mol Nyrt.                                                           6. Philips Magyarország
  2. Audi Hungaria Motor Kft.                              7. E.ON Földgáz Trade Zrt.
  3. Nokia Komárom Kft.                                       8. Panrusgáz Zrt.
  4. GE Hungary Kft.                                               9. Magyar Telekom Nyrt.
  5. Samsung Electronics Magyar Zrt.                10. Tesco-Globál Áruházak Zrt.

A Figyelő TOP 200 Gálát az idén is egy zártkörű, a TOP 200 vállalatvezetőinek szóló szakmai konferencia teszi teljessé Magyarok és multik: együtt, működve? címmel. A konferencia az év kiemelt témáját, a magyarországi és nemzetközi tőke együttélését járja körül. A konferencia, amelyre október 13-án kerül sor, közvetlenül a Gálát megelőzően, a többhetes, a lap hasábjain hétről hétre megjelenő vitasorozatot összegzi, több szempontból is vizsgálva azt.

Ki mit ad hozzá a gazdasághoz és kinek mennyi támogatás jár az államtól? Szabályozó rendszer eddig és a jövőben. Lehet-e támogatni a hazai vállalkozások felfutását a külföldi befektetők jogsérelme nélkül? Milyen ágazatokban és milyen eszközökkel érdemes az államnak közbeavatkozni? A Figyelő idei TOP 200 konferenciája ezeknek a kérdéseknek próbál utánajárni.

Program:

9.00 Megnyitó: Illisz László főszerkesztő, majd Chikán Attila, a TOP 200 zsűri elnöke

9.30 Czakó Erzsébet, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetigazgatója: A multik 20 éve Magyarországon

9.50 Koren Miklós, a CEU tanára: hogyan hat a multik jelenléte a feltörekvő gazdaságokra?

10.10 Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója: a magyar társadalom értékszerkezete: hogyan viszonyulnak a magyarok a multikhoz? Milyen társadalmi környezetbe kerül egy gazdasági szereplő, ha itt fektet be?

10.50 Kovács Tamás, Opel Magyarország ügyvezető igazgatója

11.10 Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója

11.30 Csák János, Magyarország londoni nagykövete: Milyen konkrét feladatai vannak a diplomáciának a magyar és multinacionális cégek kapcsolatépítésében?

12.10 Kerekasztal-beszélgetés cégvezetők részvételével: Raiffeisen, Tesco, Ernst & Young, Richter, Concorde Értékpapír Zrt.

13.00 Cséfalvay Zoltán államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium – a kormány álláspontjának összefoglalója, zárszó

Forrás: orientpress.hu – 2011. október 13.