Magyarország a világgazdaság állatorvosi lova lehet

Ha hazánkban át lehet vészelni a lassulást a foglalkoztatás komolyabb csökkenése nélkül, az jelezheti azt, hogy ez máshol is meg tud történni. Ez kisebb gazdasági visszaesést, de magasabb szinten beálló inflációt és magasabb kamatokat jelent – nyilatkozta a 444.hu-nak Móricz Dániel.

2022 rekordinflációt, energiaválságot és recessziós fenyegetést hozott a globális, európai és a magyar gazdaságnak. Az idei év nagy kérdése várhatóan az lesz, hogyan másznak ki a világ gazdaságai ebből a helyzetből, hogy a magas infláció és a recesszió jelentette fenyegetések közül melyiktől tartanak jobban és hogy ez a két folyamat hogyan hat majd egymásra. Az év első napjaiban a 444.hu gazdasági szakértőket kérdezett arról, milyen kilátásokkal állhatunk neki 2023-nak.

Recesszió, infláció – Mekkora a baj?

A HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója szerint azért is nehéz megmondani, hogy mekkora recesszióra és mekkora inflációra lehet számítani, mert nem volt még igazán példa arra, hogy úgy fordul recesszióba a világgazdaság, hogy a lakosságnak még mindig viszonylag nagy többletmegtakarításai vannak. A tőkepiaci indikátorok, kötvényhozamok, részvényárfolyamok, határidős nyersanyag-szerződések, beszerzésimenedzser-indexek és hasonlók alapján mindenki gazdasági visszaesésre számít. Viszont a fejlett gazdaságokban a lakosság nagy része még mindig nem élte föl teljesen a koronavírus-járvány alatt felhalmozott megtakarításait, a kínaiak pedig csak most, a járványintézkedések eltörlése után kezdhetik majd bepótolni az elhalasztott fogyasztásaikat, utazásaikat, egyéb pénzköltéseiket.

Mindez tompító hatással lehet a gazdasági visszaesésre, vagyis lesz recesszió, de azért puhára esik, nem üti meg magát nagyon a világgazdaság. Ez viszont azt is jelenti, hogy nem lesz akkora a munkaerőpiaci hatás, kevesen vesztik csak el az állásukat, továbbra is nyomás lesz a cégeken, hogy növeljék a béreket, ha nem is 6-7 százalékkal évente, ahogy most az Egyesült Államokban teszik, de mondjuk 3-4 százalékkal. Ez pedig azt jelenti, hogy az infláció nem tud visszaesni a korábbi nagyon alacsony szintre, magasabban, 4 százalék körüli szinten állhat be a fejlett piacokon. Így pedig a kamatkörnyezet sem lehet olyan alacsony, mint volt a járvány előtti évtizedben, mert a jegybankok nem mernek majd nagyon lazítani a monetáris politikán.

Nagy kérdés az is, hogy mi történik majd az ingatlanpiacon, ahol még nem indult el jelentős áresés, de lehet, hogy ez csak idő kérdése. És olyan nagyobb kockázatok is vannak a rendszerben, mint a kínai ingatlanpiaci- és hitelbuborék kidurranása, igaz, ez már több mint egy évtizede folyamatos fenyegetést jelent, amit eddig valahogy kezelni tudott a kínai kormány.

Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója

Magyarország: nem nagyon maradt miből növekedni

Móricz Dániel szerint a magyar gazdaság idén sok szempontból egyfajta állatorvosi ló is lehet, mert korábban került abba a túlfűtött állapotba, amibe a nyugati gazdaságok is eljutottak. Az elemző szerint, ha Magyarországon át lehet vészelni a lassulást a foglalkoztatás komolyabb csökkenése nélkül, az jelezheti azt, hogy ez máshol is meg tud történni. Ez kisebb gazdasági visszaesést, de magasabb szinten beálló inflációt és magasabb kamatokat jelent.

Magyarországon lényegében már megtörtént, amitől nyugaton tartanak: nagyon magas az infláció, a gazdaság pedig várhatóan stagnál vagy enyhén vissza is esik majd. A magyar gazdaság az elmúlt évtizedekben nagyon alacsony kamatkörnyezetben, alacsony energiaárak mellett, a munkaerőpiaci tartalékait kihasználva, sok uniós támogatást bezsebelve, sokat exportálva és magas belső fogyasztással tudott növekedni, 2023-ra viszont ennek a modellnek szinte minden eleme kiesett vagy kérdőjeles. A HOLD befektetési igazgatója úgy látja, a magyar háztartások egy részének lehetnek még felélhető tartalékai, mert bár sok termékből kevesebbet vásároltak az emberek a tavalyi év végén, a taxisok forgalmán, az ünnepek alatti szállásfoglalások alapján és több elektronikai eszköz piacán és hasonló fogyasztási mintázatokban a nagy infláció ellenére sem látszik visszaesés.

Erős vagy gyenge a jó forint?

A nyilatkozó szakemberek szerint az év nagy kérdése, hogy csökkenteni tudja-e az MNB a kamatot anélkül, hogy a forint árfolyama újra megbillenne. Mert a magas kamat most falként támasztja a forintot, ilyen kamatszint mellett viszont nem lesznek beruházások. A gyenge forint viszont a magyar infláció egyik legnagyobb hajtóereje.

Vagyis Magyarországon ugyanazzal a dilemmával kell majd szembenéznie a döntéshozóknak, mint tőlünk nyugatra – azzal fűszerezve, legalábbis Móricz Dániel szerint, hogy a magyar jegybank és a kormány között vita lehet abban, mit tekint kívánatos árfolyamnak:

„az MNB erős forintot akar, hogy hogy lejjebb nyomja az inflációt, amihez magas kamatok kellenek, míg a kormány inkább növekedéspárti, így kevésbé bánja a gyenge forintot.”

Túlzott az energiaszektor utálata

2023-ban a globálisan emelkedő kamatkörnyezet és más világszinten tapasztalható tendenciák is a befektetők hasznára lehetnek. Hogyan?