Érzelmek helyett akkugyárak vannak Magyarország mellett az EU-s Excel-táblában

„Sokkal jobb lenne, ha Svájc lennénk, de nem az vagyunk” – ezzel zárta és egyben nyitotta Balásy Zsolt a legutóbbi klubrádiós interjúját múlt pénteken, a beszélgetés második, ingatlanos felvonásában.

A HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere Zentai Péter műsorában (is) a befektetési ingatlanok ellen fokozta a hangulatot; ahogy erről nemrég írt, szerinte most érte el a budapesti lakásárakat az a buborék-kipukkadás, amit tavaly / az elmúlt hónapokban a részvények, a bitcoin, a Paganini-hegedűk és a Rolex-órák sem úsztak meg. Az egész világon reset-ben vannak az ingatlan- és részvénypiacok, a magyar lakásárindexek 6-8 százalék mínuszban vannak a csúcsukhoz képest.

„Ezért mondom azt, hogy most senki ne vegyen ingatlant, hiszen még ha a zuhanás nem is lesz olyan nagy, mint amit az első félévben láttunk, hanem csak egy lassú emelkedés következik – a mindenkinek elérhető modellemben 3 év alatt összesen 10 százalék plusszal számoltam –, a lakások akkor sem tudnak versenyezni az olyan befektetési eszközök hozamaival, mint az államkötvények vagy az online vagyonkezelés. Ha az ember nem most vesz ingatlant, hanem türelmesen elrakja az pénzét máshova, akkor akár 22 százalékkal nagyobb lakást is tud venni majd három év múlva.”

Mi mozgatja a hazai ingatlanárakat? A hullámvasutazó kamatok? A túlárazottság?

Baj, ha túl erős a forint?

Miért magabiztos Balásy Zsolt, hogy Magyarország nem fog összeomlani?

Mit ír Brüsszel a Magyarország Excel-sorba?

A teljes beszélgetés itt érhető el: