MÁP Plusz vagy euró? A válasz: 408,3

A blog podcast-ja, a HOLD After Hours, legutóbbi adásában szóba került ez az egyre gyakrabban felmerülő kérdés. A likvid, kockázatmentesen megőrzendő vagyont a hazai lakossági állampapírok királyába, a MÁP Pluszba vagy inkább valamilyen formában euróba helyezzék a befektetők? A kevésbé likvid lakossági állampapírok, tehát a forintos vagy akár eurós infláció-követő PMÁK-ok ilyenkor hamar lekerülnek a palettáról, hiszen a beszélgetés teljesen likvidnek tekinthető befektetésekről folyik. Olyasmikről, amiből gyorsan tud az üzletember átugrani egy ingatlan vagy egy konkurens cég felvásárlásába, ha úgy hozza a szerencséje.

A „MÁP Plusz vagy euró” kérdést persze könnyebb eldönteni, ha valaki bizonyosan tudja, hogy mikor és milyen fizetőeszközben lesz szüksége a pénzre. Az esetek többségében viszont a megtakarító bizony egyszerűen nem ismeri  a felhasználás körülményeit. Csak egyszerűen szeretné, ha lenne olyan pénze, amiről tudja, hogy nem függ a tőzsdék ingadozásától, és könnyen hozzáférhető.

Most, hogy az első MÁP Plusz kibocsátásától számítva az öt évből kettő nagyjából el is telt, érdemesnek találtam rátekinteni a likvid, de emiatt nyugodtan nulla kamatúnak tekinthető euró és a MÁP Plusz versenyére. (A legismertebb 5 éves euró állampapír, a német bund amúgy akkoriban -0,6% körüli éves hozamot ígért. Ennek ellenére szerintem kiegyezhetünk abban, hogy a magyar befektető talált volna jobb, nulla kamatú megoldást magának.)

forrás: MNB, alapblog

Látható, hogy az euró jócskán vezet, azonban a MÁP Plusz begyorsulással megpróbál majd a következő években előzni. Ennek sikere persze továbbra is kérdéses. 2019. június 11-én, az első állampapír sorozat indulásakor az EURHUF árfolyam 320,6 volt. Mivel a MÁP Plusz lejáratkor egyben kifizetésre kerülő kamata 27,35%, ezért kimondhatjuk, hogy ha 2024. június 11-én az EURHUF árfolyam 408,3 alatt lesz, akkor a versenyt az állampapír nyerte. Míg ha efölött, akkor az euró. Ez tehát a bűvös szám, amely eldönti a versenyt. Senki nem tudhatja biztosan, hogy ki nyer. Ettől függetlenül érdemes tisztában lennünk a célvonal elhelyezkedésével. A cikk megírásakor induló MÁP Plusz vagy euró versenyében egyébként 466-467 forintos euró árfolyam körül van ez az öt év múlvai, képzeletbeli célvonal. Ennek ismeretében mérlegeljünk!