Maszkokkal a metán ellen!

A környezetvédelemnek új lépcsőfokára lépett a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztési ágazat. Köztudott tény, hogy a szarvasmarhák tenyésztése meglehetősen káros a környezetünkre, hozzájárul a globális felmelegedéshez. Az állatokból kiszabaduló metán (95%-ban az orrukon keresztül), üvegházhatású gáz, könnyebb a levegőnél, ezért fölfelé száll, és képes a hő atmoszférában tartására. A metán nagyjából 12 évig marad a légkörben a légkörbe kerülését követően.

A Cargill nevű amerikai mezőgazdasági multinacionális vállalat a napokban bejelentette, hogy egy új megoldással próbál javítani a szarvasmarha ipar helyzetén. Egy brit startup cég, a Zelp kifejlesztett egy, a maszkokhoz hasonlító eszközt szarvasmarhák részére, mely az állatokból a légkörbe kerülő metán felét képes lehet semlegesíteni. Ezen eszköz forgalmazását kezdi meg a Cargill 2022-ben, és terveik szerint 80 dollár lehet az éves előfizetési díja.

A technológia működési elve az, hogy a szarvasmarhák által kiböfögött metánt a ventilátorral ellátott maszkszerű eszköz összegyűjti, és egy metánnyelő szűrővel ellátott kamrába szorítja, és szén-dioxiddá alakítja át. A feltalálók szerint a CO2 légkörbe kerülése kevésbé káros, hiszen 25 év alatt a metán 80-szor több hőt képes megkötni a légtérben.

Forrás: wired.co.uk

A mezőgazdaság mára nem csupán maszkokkal, hanem más megoldásokkal is próbálkozik. Vannak kísérletek arra is, hogy a zárt térben tartott állatok metántermelését egy speciális elszívó rendszerrel gyűjtsék össze és tegyék ártalmatlanná. Egyes szélfogó, tejtermelés-növelő állatgyógyászati szerek alkalmazása is kísérleti fázisban van. Személy szerint én szurkolok minden, a témában zajló kísérletnek, hiszen továbbra sem szívesen mondanék le, még részben sem az ízletes húsfajta fogyasztásáról, és szerintem vagyunk még így jó néhányan a világban!