Még mindig részvényalap az élen

A tőzsdei áresések, a rossz hazai makrogazdasági adatok sem használtak a befektetésnek.

A tőzsdei áresés az elmúlt hetekben alaposan rányomta a bélyegét a befektetési alapok teljesítményére, mégis egy részvényalap áll jelenleg az első helyen az éves hozameredmények alapján. A befektetők az év első felében inkább kötvényalapokba tették a pénzüket, a romló makrogazdasági mutatók nyomán ugyanakkor az állampapírok árfolyama is csökken.

A hazai pénzpiacot az elmúlt néhány hónapban alaposan megviselték a rossz gazdasági hírek. Míg a részvénypiacot a külföldi tőzsdék, az állampapírpiacot a romló hazai makrogazdasági mutatók rántották magukkal lefelé.

Az általánossá váló pesszimizmus a befektetési alapok teljesítményén is meglátszik: az év első hónapjaiban jól teljesítő részvényalapok többségének az éves hozama már negatív, az elmúlt három hónapban pedig közülük mindössze kettő ért el pozitív eredményt. A részvényalapok többsége vagyonának 10-30 százalékát, de van, amely több mint 80 százalékát elvesztette április eleje óta.

Az elmúlt fél évben csökkent mind a részvény, mind a pénzpiaci alapok piaci részesedése, nőtt viszont a kötvényalapoké. A befektetők rövidtávon a hosszabb futamidejű állampapírokkal is rosszul jártak: a gyenge makrogazdasági adatok nyomán ezek árfolyama is csökkent. Így a kötvényalapok között akad, amely nulla, van, amelyik három-négy százalékos negatív hozamot ért el az elmúlt három hónapban. A hozamemelkedésre annál érzékenyebb egy állampapír árfolyama, minél hosszabb a futamideje, így leginkább a hosszú futamidejű kötvények okoztak veszteséget a befektetőknek.

A pénzpiaci alapok lényegesen jobb, jellemzően négy-hat százalékos – pozitív – hozamot értek el április elejétől (utóbbiak főként rövid – jellemzően három-hat hónapos – kincstárjegyekbe fektetik pénzüket).

Egy évre visszatekintve is csak a legjobb kötvényalapok teljesítették túl a pénzpiaci alapok eredményét: az Aegon Belföldi Kötvény Alappal 10,5 százalékos, a legeredményesebb pénzpiaci alappal – CA Pénzpiaci Alap – 9,2 százalékos hozamot lehetett elérni az elmúlt egy évben.

A nemzetközi alapok változatlanul csak viszik a pénzt. A nemzetközi részvényalapok egy év alatt vagyonuk 20-30 – az elmúlt három hónapban 50-80 százalékát veszítették el. Érdekesség ugyanakkor, hogy az elmúlt egy évben szintén eredménytelen nemzetközi kötvényalapok között az MKB alapja április eleje óta kilenc százalékot meghaladó eredményt könyvelhetett el, döntően az árfolyammozgásoknak köszönhetően.

Az általános áresés egyedül az ingatlanalapokat hagyta érintetlenül: az Európa Ingatlan Alap 13 százalék feletti hozamot produkált múlt év júliusa óta.

Bár a nemzetközi befektetői kedv legkevésbé a részvénybefektetéseknek kedvezett, mégis egy részvényalap áll az első helyen az éves hozameredmények alapján: a Concorde Alapkezelő Részvény Alapja csaknem 16 százalékos, vegyes alapja – a Concorde 2000 – majdnem 15 százalékos éves hozammal dicsekedhet, de 11,7 százalékos eredményével túlteljesítette a kötvényeket az Aegon részvényalapja is.

A részvényekkel óvatosak a legsikeresebb alapkezelők is: a Concorde Alapkezelő részvényalapjában a részvények aránya jelenleg a minimális 50 százalék körül mozog. Igaz, az alapkezelők az elmúlt hetekben már vásároltak is, az alacsony árakat kihasználva.

(A Concorde Alapkezelő Rt. befektetéseiben nagyobb szerepet kapnak a kisebb fogalmú részvények, mint a Brau Union, a Démász vagy az Émász papírjai, amelyek kedvező osztalékhozamuk mellett a nemzetközi trendeket is kevésbé követik. Ez a stratégia az elmúlt hónapokban szintén szerepet játszott a Concorde alapok jó szereplésében.)

A szakemberek szerint bármilyen kiszámíthatatlanok is jelenleg a pénzpiacok, érdemes kitartani az egyszer választott befektetés mellett. A kötvény-, de főként a részvényalapokkal jó hozamot – nagyobb biztonsággal – csak évek alatt lehet elérni.

R.R.

Forrás: Népszabadság – 2002. július 8.