Még nincs vége a rossz tőkepiaci szériának

Nem biztos, hogy sokáig kitart a mostani jó hangulat az amerikai részvénypiacokon, a kamatemelés ugyanis jelentős szembeszél lehet. Az is lehet, hogy fél éven belül Amerika is átesik egy mini recesszión – osztották meg véleményüket a tőkepiacokkal kapcsolatban a magyar szakemberek a Portfolio Private Investor Day rendezvényének záró panelbeszélgetésében. Kitértek arra is, megéri-e Kínába fektetni, milyen lehetőségek vannak a magyar részvénypiacon, mi lesz a kriptobefektetésekkel és melyek az általuk favorizált szektorok most.

Mi várható az amerikai részvénypiacokon?

Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő Zrt. vezető részvényportfólió-kezelője és partnere szerint még nincs vége a tőkepiacok rossz szériájának.

„A jegybankok lemaradtak és most futnak az események után.”

A hozamok jelentős emelése pedig erős szembeszél a részvénypiacoknak. Amerikában feszes a munkaerőpiac, így szükség lenne az infláció jelentős csökkenésére ahhoz, hogy a Fed leálljon a kamatemelésekkel. Szerinte nagy kérdés, hogy ezekkel a magas inflációs számokkal együtt tud-e élni a gazdaság, vélhetően szükség lesz egy recesszióra az infláció letöréséhez.

Megéri Kínába fektetni?

Elek Péter (Dialóg) szerint a BRIC országok közül mára már India maradt az egyetlen, befektetési szempontból érdekes piac. Kockázat-hozam szempontból nem tartja jó lehetőségnek kínai részvényekbe fektetni, ennél jobbakat találni itt, Európában. Sándor Dávid (OTP) úgy vélte, vannak azért olyan árszintek, ahol érdemes foglalkozni a kínai piaccal is. A Kína-Tajvan konfliktus talán időben messzebb van tőlünk, az elmúlt hónapokban történtek pozitív irányba mutató előrelépések, szép fokozatosan Kína is elindulhat a nyitás irányába a zéró Covid-politika után. Cser Tamás (HOLD) is egyetértett azzal, hogy minden csak árazás kérdése, de elárulta, hogy jelenleg annyira nem keresik ők sem Kínát, mivel több baj is látható, kezdve az ingatlanpiaci cégekkel.

Magyar piac

Sándor Dávid (OTP) szerint nagyon olcsó a magyar piac és a régió is. A háború miatt volt egy jelentős tőkekivitel a régióból, de a CETOP-index szerinti értékeltség visszament a 2008-as mélységekig. Nagyobb a diszkont, mint 2008-ban volt – tette hozzá. Szerinte az a kérdés, hogy profitoldalon az elemzői várakozások lejönnek-e érdemben, mivel ezek jelenleg túl optimisták. Elek Péter (Dialóg) attól tart, hogy a következő 1-2 évben a külföldi befektetők távol maradnak a magyar részvényektől, mert vannak országkockázati tényezők.

Cser Tamás (HOLD) hozzátette, hogy a magyar gazdasági kilátások rosszak, rosszabbak a régió többi országához képest is. Itthon erős recesszióval állhatunk szemben szerinte, nem lesz könnyű a kilábalás. Éppen ezért jobb befektetésnek tekinti a lengyel részvénypiacot, az ottani gazdasági helyzet ugyanis kedvezőbb, kisebb pofon várható.

Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő Zrt. vezető részvényportfólió-kezelője

Temetni kell a kriptovilágot?

Elek Péter (Dialóg) szerint sokan valamiféle csodabefektetésként tekintenek a kriptókra, ami helytelen hozzáállás. Bár van egy öntisztulása a piacnak, még mindig sok az átverés a kriptopiacon. Hosszú távú befektetésként kell erre tekinteni – tette hozzá. Sándor Dávid (OTP) úgy látta, apály van most a kriptopiacon, az elmúlt évek nagy likviditása, ami elárasztotta a piacokat, most megfordult, elindult a jegybanki szigorítás. Mindez pedig nagy ellenszelet jelent a kriptopiacoknak is. Cser Tamás (HOLD) szerint

a mai világ egyik legérdekesebb dolga, hogy végre megjelent a kamat a fejlett világban is. A kriptók egy olyan világban jöttek létre, amikor nem voltak kamatok, nem volt alternatíva, most viszont van.

Az FTX-szel történtek érdekes helyzetet teremtenek: a megtisztulási folyamat kapott most egy nagyobb löketet, sokan óvatosabbá válnak.

Dollár, forint

Úgy tűnik, hogy a dollár a nagy, erősödő trendjét mintha kezdené letörni – mondta el Dávid Sándor (OTP). További jelentős erősödést már nem vár a dollárnál. A forint kapcsán az a várakozása, hogy a 400 körüli, 400 alatti szinteken sikerül megtartani az árfolyamot. Elek Péter (Dialóg) szerint ha nincs egy külső sokk a világban, akkor a forintnak nem nagyon kellene tovább gyengülnie. Normál esetben nem vár jelentős forintgyengülést a mostani szintekről.

Cser Tamás (HOLD) is egyetértett, a magyar jegybank az utóbbi időszakban bebizonyította, hogy fontos neki a forint árfolyama, igyekeznek azt stabilizálni. A dollár szerinte hosszú távon drága, szerinte onnantól indulhat egy tartósabb gyengülés, amikor a Fed elkezdi visszafogni a szigorítási pályát.

Mibe érdemes fektetni?

Cser Tamás (HOLD) szerint inkább az inflációvédett kötvényeket érdemes keresni a kötvénypiacon, mivel az infláció ragadós lehet hosszabb távon is. Szerinte az amerikai inflációs kötvények is érdekesek lehetnek, de 5 éves időtávon jól fognak tudni teljesíteni a value részvények, de Amerikát kerülné a jövőben.

Rövid távon kötvények, hosszú távon reáleszközök

A recessziós félelmek és a világgazdaság minden régióban jellemzően rossz állapota ellenére már látszanak a következő évek vonzó befektetési lehetőségei.