Megabull S&P 500

A technikailag 503 legfontosabb, tőzsdén jegyzett amerikai vállalatot magában foglaló Standard and Poor’s 500 index raliját néhány papír viszi a hátán.

E trend májusi pillanatképe:

Mi a tanulság?

Ifkovics Ábrahám, a HOLD elemzője adott rövid magyarázatot:

Az S&P 500 idei megtérülésének több mint 90 százalékát hét részvény adja: az Apple, az Alphabet (Google), az Amazon, a Microsoft, a Meta (Facebook), az Nvidia és a Tesla, miközben a maradék 496 vállalat részvényeinek teljesítménye szinte semmi hozamot nem generált. 2023 első felének vitathatatlanul a tech és az AI (mesterséges intelligenciához kapcsolódó) papírok a nyertesei, azonban a magas szorzószámok és a rendkívül optimista várakozások legalább néhány esetben kiábrándulással fognak végződni. A piac relatíve alacsony forgalma, néhány megacap túlteljesítésével párosulva nem tűnik a legszerencsésebb kombinációnak, bár az elmúlt három évtizedben rendre nagy bikapiac követte a jelenséget.

Amennyiben a tech- és az AI-rali előrevetíti az infláció és a kötvénypiaci hozamok csökkenését, akkor a többi részvény emelkedése sem fog elmaradni. Ezt azonban még korai lehet kijelenteni. Ahogy Paul Krugman mondja: „a részvénypiac (teljesítménye) nem egyenlő a gazdaságéval”.

 

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.