Megélénkültek a külföldi befektetők

Az elmúlt hét igen mozgalmas volt a Budapesti Értéktőzsdén. Nem csupán az egyes társaságok élén történt változások, hanem az első negyedéves eredmények, illetve az ezzel kapcsolatos spekulációk is lázban tartották a befektetőket. Ezúttal a Concorde Alapkezelő Kft. ügyvezető igazgatóját, Szabó Lászlót kérdeztük arról: milyen stratégiát követnek az alapok, illetve milyen várakozásokkal néz az elkövetkező hetek elé.

A tőzsdei vállalatok számára pénteken járt le a negyedéves jelentések leadásának határideje, így a héten folyamatosan jelentették meg az első három hónapban elért eredményeiket. A legtöbb esetben legfeljebb a várakozásoknak megfelelő (például Matáv, Mezőgép), vagy csalódást keltő (Prímagáz, Pick) számok láttak napvilágot. Több tőzsdei vállalat élén változás következett be (először a TVK vezérigazgatója veszítette el állását, akit a Mol és a Zwack első embere is követett), ráadásul a világpolitikai fejlemények sem segítették a tőzsdét.

Szabó László véleménye szerint május elején a részvénypiacra beáramló külföldi tőke által okozott kedvező irányú hangulatváltozásnak köszönhető, hogy a Budapesti Értéktőzsde árfolyamai csak kismértékben sínylették meg a bizonytalanságokat. Úgy tűnik, a Budapesten befektetők jóval kisebb szerepet tulajdonítanak a moszkvai eseményeknek, mint tavaly. Az elmúlt héten volt olyan nap, amikor a moszkvai tőzsde közel 20 százalékot esett, s ezt a magyar piac szinte alig vette észre.

Több társaság esetében is az elmúlt hétre esett az a nap, amelyen még osztalékszelvénnyel forogtak a papírok. A tapasztalatok vegyesek voltak, hiszen volt olyan részvény, amely alig érezte meg az osztalékszelvény levágását (Rába, Édász), míg voltak olyanok, amelyek az osztalék mértékénél is többet estek (például Prímagáz).

A Concorde Alapkezelő által menedzselt alapok közül a Concorde 2000 vegyes alap a múlt héten csekély profitrealizálást hajtott végre, de a részvények aránya így is valamelyest meghaladja az átlagosnak tekinthető 35 százalékot. Az alap hozama az elmúlt 12 hónapban 13,36 százalék volt, ezzel versenytársai között nagyon előkelő helyet foglal el. A BUX 26 százalékot (8466 pontról 6429 pontra) esett, az alap referenciahozama (egy 35 százalékban BUX-ból és 65 százalékban 12 hónapos diszkont kincstárjegyből álló portfólió) 5,5 százalékot teljesített ugyanebben az időszakban. Tehát azon ügyfelek, akik Concorde 2000 befektetési jegyeket birtokoltak, a passzív befektetési politikával elért hozam közel 2,5-szeresét érték el.

Az alapkezelő másik alapja, a Concorde Fedezeti Alap éppen múlt héten töltötte be első évét. Ez az állampapír kockázatú alap az elmúlt 12 hónapban 18,9 százalékos hozamot produkált. Az alapok nettó eszközértékét egyébként torzítja, hogy a letétkezelők általában a még meg nem kapott osztalékokat nem szerepeltetik a nettó eszközértékben, az osztalékszelvények elvesztésének negatív hatását ellenben igen.

A héten indul az alapkezelő új alapja, a Concorde Pénzpiaci Alap. Létrehozásának célja, hogy a forgalmazási helyeken (Concorde Értékpapír Rt., Első Internet Bróker) a részvényvásárlók számára betéti lehetőséget nyújtson. Mint ismert, a brókercégek nem fizethetnek kamatot ügyfeleik pozitív számlaegyenlege után. Az új alap befektetési jegyeinek megvásárlása ezt a problémát oldja fel.

Farkas Barbara

Forrás: Népszabadság – 1999. május 17.