Megéri hitelből?

Az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) sok kis és nagybefektető számára ad lehetőséget, hogy megtakarítását „szinte” kockázatmentesen helyezze el. A tőkepiacokon mindenki olyan befektetési lehetőséget szeretne, ahol a kockázatmentes hozamhoz képest, szintén kockázatmentesen, magasabb hozamot realizálhat. Ez előfordulhat egy félreárazás miatt (arbitrázs), de sok esetben elérhető két termék megfelelő kombinációjával. A szofisztikált befektetők gyakran használnak részvény, vagy egyéb eszköz fedezete mellett lombard hitelt, kötvénykölcsönt, vagy szabadfelhasználású jelzáloghitelt vesznek fel, amely összegéből a jól árazott befektetést is megveszik.

Tételezzük fel, hogy ma el szeretnék költeni 100 millió forintot például saját lakóingatlan vásárlásra. Magas jövedelemmel rendelkezem, hitelképes vagyok, nem riadok vissza a hitelektől. Hitelfelvétel esetén ezek alapvető szempontok, az egyéb megkötések mellett, melyet az egyszerűség kedvéért most nem részletezek. Hitelkalkuláció esetén látható a teljes visszafizetési díj (kamat, értékbecslő, közjegyző… eltérés lehet a különböző bankok esetén), választható 5 évre fix kamatperiódus, így a törlesztő és a teljes visszafizetés nem változik. Az általam megnézett kalkulációkban a teljes visszafizetés, tőke plusz kamat 110 millió forint alatt volt, tehát a 100 millió forint hitelre, 10 millió forint díjat kell fizetnem 5 év alatt.

MÁP+ előnyeiről, kockázatairól korábban kollégáim is írtak. A tájékoztató alapján, aki lejáratig tartja, idézek az allampapir.hu oldalról: „Kibocsátás napjától a lejárat napjáig terjedő 5 éves időszakra (a lejáratkor) fizetendő teljes kamat mértéke 27,35%.  Feltételezve, hogy a befektető a kibocsátás napján megvásárolt névértéket és a kapott kamatokat futamidő végéig megtartja (azaz kamatos kamattal számítva).” Tehát a 100 millió forintos példánál maradva 27,35 millió forint kamatot kapok. Hogy átláthatóbb legyen a lenti táblázatban összefoglalom:

Ennek a modellnek első látásra 17,5 millió forint előnye van, tehát megéri a hitelfelvétel. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk, meg kell néznünk mi történik, ha a 100 millió forintot elköltjük ingatlanra és a havi 1,833,333. – Ft feltételezett törlesztőnket félretesszük. Az egyszerűsítés kedvéért mindig év végén fektetjük be, így az első év befektetésére nem kapunk 6%-os kamatot, csak a 4. év kamatát, azaz 5,5 %-ot.

A két táblázatból jól látható, hogy abban az esetben, ha a hitel futamideje és a MÁP+ futamideje is 5 év, nem éri meg ekkora hitelkamatok mellett a hitel felvétel konstrukciót választani. Vannak persze likviditási, kockázatkezelési, befektetési stratégiai és egyéb előnyei a konstrukciónak.