Megérte a Brexit?

Vakmajom: Soha, de soha ennyi brit nem bánta még a Brexitet, mint most. Soha.

A sokadik kormány azóta, állandóan megbuknak alapvetően a Brexit negatív hatásai miatt, már azon gondolkodik, hogy valamiféle svájci típusú új kapcsolata lehetne kiépíteni az EU-val, ami ugyan nem tagság, de szabad a mozgás és a közös piachoz való hozzáférésért cserébe fizetni kell a közös kasszába.

Annyit ér ez, hogy már FIZETNÉNEK is érte! Késő bánat ebgondolat, és ez jó nagy kijózanító pofon lenne, annak beismerése, hogy gazdaságilag mekkora butaság volt a Brexit, a nagy közös piactól való elesés kisebb növekedéshez, romló versenyképességhez, magasabb adókhoz, relatíve romló életszínvonalhoz vezetett. Ez egészen biztos. A sok nehézséggel küzdő EU gazdasága jobban állja a sarat, mint a brit.

A populizmus még a fejlett gazdaságokban, stabil parlamentáris demokráciákban is roppant károkat tud okozni, mert az emberek olyan vágyait korbácsolja fel és elégíti ki, amelyek rosszat tesznek nekik. Mert itt erről volt és van szó, a “kontroll visszaszerzése”, ami teljesen érzelmi kérdés, a nacionalizmus felszítása, azt is jelentette egyúttal, hogy rosszabbul fogsz élni, csak ezt ugye elhallgatták.

Csak a nagy piros busz ment körbe az országban, hogy majd mennyivel több marad a brit egészségügyre, amiből persze egy szó nem volt igaz. Itt a tanulópénz, amit meg kell fizetni, egy közös piacból való kiesés mindig romló életszínvonallal jár, hiszen annak hatalmas előnyei vannak.

Fotó: Shutterstock

Nem tökéletes az EU, egy nagy bürokratikus katyvasz, de mindent ellensúlyoz a közös piac, a szabad mozgás, ami a legfőbb érték. Ennek köszönhető, hogy az egész kontinensen oda mész, ott élsz, oda költözöl, oda viszed a szellemi és/vagy fizikai tőkédet és a vállalkozásodat, ahova akarod.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.