Mégis milyen kicsi a vírus?

Szemléletes infografikát készített a VisualCapitalist arról, hogy viszonylagosan mégis mekkora a koronavírus.

Szerencsésebbnek gondolom, ha az ábrát jobbról balra követjük, így a grafika jobbról kezdődően csökkenő módon, egy-egy hétköznapi példán keresztül mutatja be az egymáshoz képesti méreteket, így téve könnyebben értelmezhetővé őket.

Az első példa egy hajszálat mutat, mely a képen óriásnak tűnik a lista másik végén álló elemekhez képest. A hajszálat egy nagyon finom (tenger)parti homokszem követi, mely méretében kb. hasonló egy nagyon apró sószemhez (a cikk állítása szerint itt van a szabad szemmel látás határa), majd meglepetésemre a fehérvérsejt jön. (Ahogy olvasom a Wikipédia cikkben, sok fajta fehérvérsejt van, nem tudom, mindegyik egyforma méretű-e. Felhívom figyelmét erre az elektronmikroszkóppal készül fotóra, mely a „normálisan keringő vérről” készült…)

Egy pollenszem (virágpor – ezekről is készült elektronmikroszkópos kép) következik a listán, nem mindegyik pollen egyforma méretű, de például a sajnos nagyon ismert parlagfű pollenjének mérete kb. pont ekkora. (A legkisebb pollenje a nefelejcs virágának van, ami kb. 6 mikrométer nagyságú, listánkon ez három „lépcsőfokkal” lejjebb lenne.)

A pollenszemet a szálló por (PM10) és a vörösvérsejt követi a listában, majd azok az általunk  kilélegzett, kitüsszentett mikrocseppek jönnek (ezek közül is legkisebbek), melyek például a koronavírust is hordozhatják.

A kilélegzett, kitüsszentett aeroszolt alkotó mikrocseppeket a kisebb méretű (PM2,5) szálló porszemek (ultrafinom részecskék), majd ezeket az átlagos méretű baktériumok követik a listán. (Utóbbiak mérettartománya elég nagy, állítólag fél milliméteres is van belőlük, ami még egy hajszál vastagságánál is lényegesen nagyobb és szabad is szemmel látható.)

Számomra nagyon meglepő, hogy az átlagos méretű baktériumoknál lényegesen kisebbek a természetes, szabadtéri tüzek (pl. erdőtüzek) füstjét alkotó nagyon kicsi szemcsék, melyek nagyon károsak az egészségre. (Az ilyentájt oly gyakori avarégetés is nagyon káros a képződött ultrafinom részecskék miatt (is).)

Elérkeztünk a téma legaktuálisabb eleméhez, a koronavírusokhoz. „A koronavírus család vírusai meglehetősen nagyok, átlagosan 0,06-0,14 mikron (μm).[98] „ (COVID 19) Ha a listában található méretek helyesek (és kb. azok), akkor úgy érdemes elképzelni a vírust, mint egy átlagos méretű hajszálnál kb. ezerszer kisebb „porszemet”, mely a legjellemzőbb módon nem önmagában terjed, hanem a fentiekben említett kilélegzett, kitüsszentett aeroszolt alkotó mikrocseppekkel.

A lista legvégén a 2016-os riói olimpia „kapcsán” megismert és elég ijesztő hatású (súlyos születési rendellenességeket okozhat) Zika vírus van, mely a koronavírusoknál is kisebb.